Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 177 / 283 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Niki Kedves Doktornő!
Hallottam, hogy egyes nőknél egyes tabletták csökkentik a szexuális étvágyat, és ellazítják nagyon a hüvelyet. Azt már én is észrevettem, hogy a menszeszem végén sokkal jobban kívánom, és "szűkebbnek" is érzem magam. Lehet összefüggés? Emellett ha kb egy hétig nem vagyok együtt a párommal, barnás folyás jelentkezik. Most triodena-t szedek, ezelőtt volt gracial és yadine, azok mellett folyamatosan volt. Hormonvizsgálatot sosem csináltak. Mit javasolna? Köszönöm
2008-04-27
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Niki!

A fogamzásgátló tabletta csökkenti a nemi vágyat. Ez az összes fogamzásgátló tablettára igaz. A barnás folyás oka általában a nem megfelelő fogamzásgátló készítmény, illetve annak nem megfelelő használata. A kis hormontartalmú tablettákat pontosan, lehetőleg ugyanabban az órában kell bevenni. Ha ennek ellenére fennáll a pecsételgetés, akkor keresse fel nőgyógyászát.
2008-05-15

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Zsuzsa Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Problémám visszatérő..Rendszeresen van hüvelygombám (gardenella vag.) ami megfelelő gyógyszeres kezeléssel mindig megszűnik átmenetileg. Viszont a kezdődő viszketés,égés,bőrpirosság a végbélnyílásom felől indul ki. Gyanítom ott van a gombás fertőzés gyökere és az terjed át a hüvelyre.Nőgyógyásznál számtalanszor voltam! Az lenne a kérdésem,hogy ezzel a problémával milyen szakrendelést kellene felkeresni (ha szükséges)?Érdekelne,hogy létezik e valamilyen végbélkúp vagy esetleg gyógyszer (ill. ezeknek mi a nevük) kezelésként.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel
Bodó Zsuzsanna
2008-04-27
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsa!

A Gardenella vaginalis nem gomba, hanem baktérium. A gombák ugyanakkor általában a bélrendszerből kerülnek a hüvelybe. Vannak bizonyos hajlamosító tényezők a gombás fertőzésre, mint például a nem pamut fehérnemű, a tanga bugyi használta, bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták használata. Az étrend is befolyásolhatja a fertőzés ismételt kialakulását.
2008-05-15

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Linda Kedves Doktornő!

Testvérem, Fruzsina 16 éves. Tavaly szeptember óta saját elhatározásból sokat fogyott. 8 hónap alatt 25 kg-t. Most 60 kg és 165 cm. Főleg a szénhidrátot és a cukrot mellőzte az étrendjéből. Úgy fél éve problémái vannak a menzeszével. Az utolsó idén január 5.-én kezdődött és 7 napig tartott. De előtte is volt 2 hónap szünet. A súlyveszteség miatt borulhatott fel a hormonháztartása? Szükség van valamilyen vizsgálatra esetleg táplálék kiegészítésre? Előre is köszönjük válaszát!
2008-04-26
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Linda!

A nagy mértékű fogyás okozhat menses kimaradást. Érdemes gyermeknőgyógyászattal foglalkozó ambulanciát felkeresniük.
2008-05-15

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
ANDREA Kedves doktorno 8hetes terhes vagyok es agodon mert nem talaljak ababa sziv hangjat kerem valaszoljom elore is koszonom andrea 2008-04-26
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andrea!

Körülbelül 7-8 hetes terhességnél lehet látni szívmüködést, illetve ha az embrió 20 mm-es nagyságánál már lehet szívmüködést kimutatni. Ha nem lehet szívmüködést látni, akkor néhány nap múlva érdemes megismételni az ultrahangot.
2008-05-15

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Kriszta Tisztelt Doktornő!Mit jelet az hogy "hátrahajló méh?"Nehezítheti-e a teherbe esést,ill.okozhat-e az a szexuális együttlét alatt fájdalmat?
Válaszát köszönöm.
2008-04-26
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kriszti!

A méh a nők 80 %-nál a test középvonalához képest előrehajlik, körülbelül 20 %-nál hátrafelé. A hátrajló méh általában nem okoz semmi problémát nem nehezíti a teherbeesést sem.
2008-05-15

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
eniko nekem mar regota valami feher nyalkas folyasom van de csak neha es kis mertekben folyt mostanaig. Nemreg lefekudtem a baratommal es nem feekeztunk sehogyan Azota ez a folyas gyakrabban es nagyobb mennyisegben mi ez??? mitol van?? es ez azt jelenti terhes vagyok???
koszonom valaszat elore is
2008-04-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Enikő!

A terhességgel megváltozik a hüvely váladék, általában nagyobb mennyiségű lesz. Azonban nagyobb mennyiségű hüvelyi folyásból nem következik a terhesség. A folyás minőségének, illetve mennyiségének megváltozása általában a hüvelyben élő baktériumok, gombák arányának megváltozása okozza.
2008-05-15

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ildi Tisztelt Doktor NŐ!

40 éves múltam.Vékony testalkatú, nem dohányzó,a családomban nincs trombózisos beteg.Elmentem nőgyógyászhoz fogamzásgátlási módot választani.12 éve szültem és azóta óvszerrel védekeztünk.Miréna spirált javasolt,kaptam receptet,de addig is Mercilon tablettát írt fel.Most kezdtem a 2.levelet és semmi problémám nincs vele.Az első levél után a 3.napon megjött a menszeszem és 4 napig tartott.Semmi plusz vérzés.Kérdésem.Meddig szedhetem a tablettát ha nincs semmi panaszom?Elégedett vagyok ezért várnák a spirál felrakásával.Válaszát köszönöm előre is.Ildi
2008-04-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ildi!

40 éves kor után nem javasolnám a tabletta szedését, még akkor sem, ha nem dohányzik és családjában nincsen trombozisos előzmény. A trombosisos kockázat így is fokozott lehet.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ildikó Tisztelt doktornő!
A 4. sikertelen lombikbébi programon vagyok túl.A 3.próbálkozás sajnos 9 hetesen vetéléssel végződött.A legnagyobb problémám,hogy háromnál több petesejtem nem kezd el osztódni soha a 7-9db-ból.Az embriológus szerint nem tudják miért.
A kérdésem az lenne,hogy milyen vizsgálatokat érdemes megcsináltatnom az 5. próbálkozás előtt?
Ami volt eddig:laporoszkopia,histeroszkópia,hormonvizsgálat,genetika+ a férjemnél spermavizsgálat.
Szerintem kellene egy immunológia,és endokrinolológiai kivizsgálás is.De igazából nem tudom,hogy ezek a vizsgálatok miből állnak.Válaszát előre is köszönöm.
2008-04-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ildikó!

Az Intézetben, ahol a lombik programot végzik, biztos elvégeznek minden szükséges vizsgálatot. Elsősorban ott kellene erre rákérdezni. A lombikbébi program egy nagyon speciális területe a nőgyógyászatnak, tudomásom szerint az ezzel foglalkozó központok látva a beültetés eredményeit szoktak kiegészítő vizsgálatokat kérni az alap vizsgálaton kívül.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Veres Kati Tisztelt Doktornő! 50 éves vgyok a menstruáciom ,ha nem is mindig ugyanabban az időben ,de renszeresen jön meg ,de ez mindig is igy volt .Márciusban kimaradt,majd honap vége fele elkeztem nagyon enyhén vérezni .Ez igy ment 12 napig.Elmult,majd most 4 napja megjött ,de nagyon erősen véreztem, Elmentem vizgálatra ,azt mondták azonnal egészségügyi küret kell.,de kaptam ergam cseppet és Exacyl tabl. 3 nap eltelt már aliog vérzek .Ennek ellenére a javaslat a küret.Kérdésem ,ha megcsinálják és ujra erösen vérzek egy onap mulva akkor megint küretre kell menni?Nem a változó kór ünete ez?Van miomám évek óta Várom válaszát köszönettel 2008-04-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kati!

Nagy valószínűséggel változó kor okozza a vérzési rendellenességet. De sajnos daganatos elváltozások első jele is lehet a pecsételgető, illetve az elhúzódó vérzés. Ha egy alkalommal megtörténik a szövettani mintavétel, vagyis a egészségügyi küret, akkor negatív szövettan után lehet gyógyszert felírni a vérzészavarra.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Somorai Ella A fogamzasgatlo elhagyasa utan mennyi ido utan ajanlott teherbe esni.Elore is koszonom valaszat. 2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ella!

A fogamzásgátló tablett abbahagyása után, ha azonnal teherbeesik az sem jelent problémát. A tabletta azonnal kiürül a szervezetből, különben nem kellene nap, mint napo szedni. A teljes kiürülésre 3 hónapot szoktak emlegetni, de ez inkább egy fokozott óvatosság. A tabletta befejezése 3-4 hónapig nem biztos, hogy van peteérés.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Andrea Tisztelt Doktornő! 18 hetes kismama vagyok.Az AFP eredményem 4.73 MoM1 lett.Az ultrahangon mindent rendben találtak,ezért genetikai tanácsadásra küldtek.(Két hét múlva kell mennem.)Az apának régebben problémái voltak a spermium életképességével.Ezért nem hiszi el hogy az ő gyermekét várom.Pedig rajta kívül soha senkivel nem volt szexuális kapcsolatom.A genetikai vizsgálatokhoz feltétlenül szükség van rá is?Valamint még azt szeretném kérdezni hogy ha sor kerülne a chorionbolyh vizsgálatra akkor lenne-e lehetőség az apaság megállapítására is ebből a mintából?Ha nem akkor létezik-e olyan vizsgálat ami a terhesség alatt bebizonyíthatná hogy ő az apa? Köszönettel: Andrea 2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andrea!

A magzatvíz, illetve chorionboholy vizsgálatból is meghatározható az apaság, ehhez feltétlenül a szükség van partnerére is. De sajnos nem tudom, hogy a genetikai vizsgálattal kivitelezhető-e. Az apasági vizsgálatot az igazságügyi orvosszakértői intézetek végzik, a genetikai vizsgálat pedig a genetikai tanácsadókban kerül levételre. Az apasági vizsgálatot tudomáspom szerint a gyermek megszületése után lehet kezdeményezni.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Vica Tisztelt Doktornő!

Azt szeretném megtudni, hogy az anyagcserét fokozó ill. vizelethajtó gyógynövények (csalán, mezei zsurló, citromfű..) csökkenthetik e a fogamzásgátló hatékonyságát. Valamint, hogy a Nitrofurantoin tabletta befolyásolhatja e a fogamzásgátlót. Válaszát köszönöm!
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Vica!

Az anyagcsere fokozó készítményk befolyásolhatják a fogamzásgátló tabletta felszívódását.
A Nitrofurantoin nem befolyásolja a fogamzásgátló tabletta hatását. A gyógynövények túlnyomó többségeének nem ismert hatása a fogamzásgátló tablettáre, de ezirányban lehet, hogy nem teljesek az ismereteim.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Anett Tisztelt doktornő!
3éve abbahagytam a fogamzásgátló szedését,és úgy 1,5 éve elkezdett szőrösödni a mellbimbóm körül az államon és a bajszom is alakul.Így visszagondolva 3-4szer előfordult hogy egy hetet késett a menstruációm és szinte mindig barnás folyással kezdődik és végződik.Fél éve nem védekezünk még sem sikerült teherbe esnem.Lehet hogy hormonális problémám van?Sikerülhet még vagy csak orvosi segítséggel a baba?
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anett!

Ha rendszeresnek mondható mensese (1-2 napos eltérés belefér), a mensest megelőző barnás folyás egy-két napnál nem húzódik tovább, egyéb panszok, mint például az emlőből történő tejszerű váladék ürülése nem észlelt, nem biztos, hogy hormonális eltérést kell keresni. Próbálja meg mérni a reggeli ébredési hőmérsékletet rendszeresen, ezzel esetleg meghatározható a peteérés időpontja. Fél éves sikertelenség, még nem jelenti, hogy csak orvosi segítséggel eshet teherbe.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Márti Kedves Erika!

A legutóbbi nőgyógyászati vizsgálaton ultrahanggal megállapították, hogy mindkét petefészkem, amik egyébként normál méretűek, policisztás képet mutat (magam is láttam a sötét foltokat). A nőgyógyász nem tartja valószínűnek a PCOS-t mivel a ciklusom rendszeres, PMS nincs, és betegségre jellemző külső tüneteim sincsenek, viszont vérvizsgálatot javasolt. Sajnos meglepetésemben elfelejtettem megkérdezni,ezért az Ön segítségét kérem, hogy ha nem PCOS, akkor mi okozhatta a cisztaképződést? Valóban ciszták-e vagy lehetnek-e pl. éretlen tüszők? Melianet 6 évig szedtem, kilenc hónapja hagytam abba, egyéb gyógyszeres kezelésem nem volt.
Válaszát előre is köszönöm
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Márti!

A policisztás ovárium szindróma, illetve a policisztás ovárium két külön kórkép. A petefészkek policisztás elváltozását gyakrabban látjuk, mint az egész szervezetre kiterjedő szindrómát. Ha laborvizsgálattal nem mutathatóak ki a jellegzetes hormonelváltozások, akkor csak arról van szó, hogy petefészkenként több, mint 10 darab, 10 mm-nél kisebb érésnek indult, de az érési folyamatban megrekedt tüsző található a petefészkeiben, ami akár a fogamzásgátló szedés után is kialakulhatott. Ha rendszeres mensese, egyenlőre teendő nincsen.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Júlia Kedves Doktornő!

A nőgyogyászom azt mondta hogy hpv vírussal fertőzött vagyok és hogy ezt a vírust az immunrendszeremnek kell legyőznie! Szeretném megtudni hogy milyen labolatóriumi vizsgálatokat kell csináltatnom hogy pontosan megállapítsák a vírust és hogy milyen kezelést, orvosságot, oltást lehet kapni a hpv eltüntetésére!
A barátom nemi szervén is jelentkeztek piros foltok, őt is kell kezelni?
mert olvastuk hogy a férfiak hámréteg cseréje miatt önmaguktól is eltünik a hpv.

Előre is köszönöm!
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Júlia!

A humán papilloma vírus ellen biztos gyógymóddal nem rendelkezünk. Ugyan van olyan gyógyszer, amely virus ellenes, és egyes közleméynek szerint szerepe lehet a vírusfertőzés megszűntetésében. Az esetek egy részében minden kezelés nélkül eltűnhet a szervezetből, ez az immunrendszertől függ. Kimutatni csak specialis laboratoriumi módszerekkel lehet.
A barátja szervén megjelent piros foltok feltehetőleg más eredetűek, de ezt inkább mutassák meg szakembernek.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Erika Kedves Doktornő!

31 hetes terhes vagyok a második babámmal. Az elsőt 5 évvel ezelőtt szültem császármetszéssel, mivel toxémiás voltam. Ezzel a terhességemmel még nincs ilyen jellegű panaszom. A régi hegem mentén kb. 5-7cm-en most már gyakran (napi több alkalommal, huzamosabb időn keresztül) érzek erős fájdalmat, mintha kést szúrtak volna a régi sebbe. Lehetséges-e, hogy hegszétválástól kellene tartanom, vagy ez egy ártalmatlan folyamat? Hegvastagságot eddig még nem mértek. 18 kg-ot híztam eddig és 36 éves vagyok.
Köszönöm a válaszát
Erika
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erika!

Az alhasban észlelhető fájdalom nemcsak a hegvonal fájdalma lehet. Okozhatja például a húgyhólyagra vagy szeméremtestre kifejtett nyomás, akár húgyhólyag gyulladásnak is lehet ilyen tünete. Az előző műtét után létrejöttt alhasi összenövések is járhatnak kellemetlenséggel, alhasi fájdalommal. Ennek elenére jelezze orvosának a panaszait, aki ha szükséges biztos megméri a hegvonalat, illetve megteszi a szükséges lépéseket. A hegszétválásnak inkább a szülés körül van nagyobb valószínűsége, de szerencsére ekkor sem egy gyakori kórkép.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Eri Kedves Doktornő!
25 éves vagyok, amióta menstruálok van kis mértékű folyásom. Az utóbbi 1 hétben erősebb lett és ez már nagyon zavaró. Rendszeresen járok szürővizsgálatra, 5 éve szedek fogamzásgátlót (Novynette). Az lenne a kérdésem, hogy mit tudnék tenni a folyás csökkentése illetve megszűntetése ellen, házilag- mivel jelenleg külföldön dolgozom és nem tudok elmenni a nőgyógyászomhoz. Egyéb panaszom nincs.
Köszönettel: Eri
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eri!

Esetleg megpróbálhat cickafarkfű teával öblögetni. De egy súlyosabb gyulladásra nem biztos, hogy megfelelő gyógymódot jelent. Nehéz látatlanban megmondani, hogy az Ön folyására mi lenne megfelelő, ráadásul a hasonló panaszokat általában hüvelykúppal, szájon át szedhető gyógyszerrel szoktuk kezelni. Esetleg érdeklődjön, milyen készítményekhez férhet hozzá orvosi rendelés nélkül.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Niki Tisztelt Doktornő!

A hipofizis.hu-n találtam Önre.
Menstruációval kapcsolatos kérdésem lenne:2-3 hónapja megváltozott a vérzésem,a korábbi 5 nap helyett mostanában csak 3-4 napig tart és igen gyenge.23 éves vagyok;rákszűrésen 2 hónapja voltam, negatív; fogamzásgátlót nem szedek, a párommal óvszerrel védekezünk,valamint nem vagyok stresszesebb sem a szokásosnál.
Mi lehet az oka?Nagyon nyugtalanít...A peteéréssel lehet gond?(Pillanatnyilag nem gondolkozunk családalapításon,de 3-4 év múlva már szeretnénk babát)

Válaszát előre is köszönöm!
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Niki!

Az életkor előrehaladtával csökkenhet a menses mennyisége, esetleg évszakok, éghajlat változás (költözés) is szerepet játszhat. Esetleg apeteérés elmaradása is okozhatja.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Kedves Erika,

nincs spontán peteérésem, ezért orvosom Clostit írt fel, UH-on követtük a peteérést, amely szépen meg is indult, 23 mm-es tüszőm lett, ami meg is repedt a ciklus 17.napján. Az ovulációt követő első naptól szedtem a Duphaston nevű gyógyszert (megtapadás segítése miatt) 10 napon keresztül, napi 2 szemet. Jelenleg a ciklusom 31.napján tartok, a terhességi teszt ma reggel negatív eredményt mutatott (ma kellene megjönnie, de semmi erre utaló jelt nem észlelek), de a menstruációm nem jött meg, az ébredési hőmérsékletem beállt 37 fokra. Kérdésem, hogy amennyiben mégsem fogant meg a Baba, a Duphaston hatására elvileg meg kell jönnie a vérzésemnek? A terhességi tesztet mikor érdemes elvégezni? Mert minden tesztre az van írva, hogy már a várt vérzést megelőző 2-3 nap kimutatja, amit én elég hihetetlennek tartok, mint laikus.
Válaszát nagyon köszönöm.
Judit
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

A Duphaston abbahagyása után 3-4 nappal jelentkezik átlagban a menses, de van akinél néhány nappal később.
A terhességi teszt a terhességet körülbelül a várt menses időpontjában mutatja ki.
2008-05-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Renáta Tisztelt Doktornő!
21 éves lány vagyok és egy hónapja kezdtem el szedni a Lindynette20 fogamzásgátló tablettát.Szeretnék érdeklődni,hogy mennyi idő után lehetne elhagyni az óvszert,mennyi időnek kell eltelnie, hogy védett legyek?
Válaszát előre is köszönöm!
2008-04-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Renáta!

A tabletta tájékoztatója szerint, ha a fogamzásgátló szedését a menstruációs ciklus első napján (vérzés első napján) kezdi el szedni, már rögtön védelmet biztosít. Ennek ellenére én 10-14 napos kiegészítő védekezést szoktam ajánlani, abból gond nem lehet.
2008-05-07


Elejére   « előző | 177 / 283 | következő »   Végére