Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 177 / 296 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Enikő Kedves Doktornő!

Néhány hónapja több hónapos folyamatos vérzés után elmentem nőgygyászomhoz aki hormonvizsgálatra küldött. kiderült, hogy magas a prolaktin szintem 946 (25-628). Nőgyógyászom tovább kldött az endokrinológiára, onnan CT-re, MRi-re stb. MR vizsgálaton kiderült, hogy van egy 3mm-es hipofízis adenómám. Az orvos 15 hétig Bromocriptin szedését írta elő az újabb kontrollig (ezt nemrég kezdtem szedni). Továbbá javasolta, hogy a nőgyógyászaton végeztessek el egy PCO vizsgálatot. Kérdésem ezzel kapcsolatban lenne. A vizsgálat megtörtént, az orvos azt mondta, hogy minden rendben de a "tüszősödés" a petefészkemben jelen van, de ez nem nagy gond, sok nőnek van ilyen és mivel én még nem szeretnék teherbe esni (23 éves vagyok) nem kell tenni semmit. Ha majd terhes akarok lenni a köldökömön keresztül "benyúlnak" és "kiszabadítják" a petesejtjeimet és megoldódik a probléma. Annyira nyugtatólag hatottak a szavai, hogy akkor nem is igazán kérdeztem vissza. Azóta azon gondolkodom, hogy akkor ez most nem PCO vagy PCOS? Ez az ún. tüszősödés (nem tudok rá más szót) nem egyenlő a cisztákkal? De később az lehet belőle? Valóban elég ezt a dolgot csak akkor kezelni ha teherbe akarok esni? Magas PRl szintem, hipofízis adenómám és glükóz intoleranciám ellenére sem kell vele foglalkozni?
2008-06-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves EnikŐ!

A PCO, csak a petefészek, általában ultrahanggal látott aktualis állapotát jelzi. A PCOS-t kiegészítő "S" betű a syndromára utal, amely azt jelzi, hogy nemcsak a petefészek érintett, hanem az egész szervezetre kiterjedő elváltozást jelez, amely magában foglalja a "cystas" elváltozást kísérő hormonelváltozásokat, illetve a ritkább mensest, menses kimaradást, a peteérés hiányát, illetve a férfi nemi hormonok túlsúlya következtében kialakuló hyperandrogén tüneteket (pattanásos bőr, fokozott szőrösödés, hajhullás).
A kezelés az eltérések mértékétől is függ. A 3 mm-es adenoma miatt mindenképpen indokolt a kezelés, amire elsőként választandó szer a Bromocriptin.
2008-08-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Lidi Kedves Doktornő!
27 éves vagyok és lassan tíz éve szedek fogamzásgátlót. Először Mercilont majd pár éve Meliane tablettát. Lassan előtérbe kerül a gyerekvállalás. Kérdésem az lenne, hogy befojásolhatja e a teherbeesést a 10 és gyógyszerszedés. És kell e várni ha abbahagyom a szedését.
Köszönettel Lidi
2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Lidi!

A mai kis hormontartalmú fogamzásgátlók mllett nem jelent problémát a hosszabb ideig tartó fogamzásgátló tabletta. 3-4 hónspot érdemes várni a szedés abbahagyását követően.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Beáta Kedves Doktornő!

Az orvosom az Orgametril nevű gyógyszert írta fel hosszabb időre, mivel ez a peteérést befolyásolja vagyis ha jól tudom megakadályozza, az lenne a kérdésem, hogy teherbe eshetek-e a szedése alatt, ha máshogy nem védekezünk?

Köszönöm
2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Beáta!

Az Orgametril nevű gyógyszert elsősorban nem a peteérés megakadályozására és fogmzásgátlásra adjuk. A tabletta mellett nem érik meg petesejt hatásmechanizmusa miatt.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Teleki Edit Tisztelt Doktornő!

A párommal szeretnénk kisbabát. Az elmúlt néhány hónapban mértem a hőmet és sajnos egyszer sem ment föl, mindig ugyanannyi maradt. Az lenne a kérdésem, hogy ez jelentheti azt, hogy nincs peteérésem?
2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Edit!

A hőmérséklet mérésnél alapvető, hogy minden nap azonos időpontban reggeli felkelés előtt, ugyanazzal a hőmérővel, illetve szájban vagy végbélben (mindig ugyanazon a helyen) történjen a mérés. A hőmérőzéssel teljes biztonsággal nem lehet megállapítani a peteérést.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Tisztelt Doktornő!
A mai nap folyamán derült ki, hogy van egy 4 x 4 cm-es petefészekcisztám. Az orvosom azt mondta, várjunk még 2 hónapot, hogy mire alakul. Márciusban volt utoljára menstruációm. 2 éve szedek hormongyógyszert, mert 2005 februárjában megműtöttek pajzsmirigyre, és próbálkoztak ezzel is - azzal is beállítani. Most pont abban az időszakban vagyok, hogy 3 hétig gyógyszermentesnek kell lennem, hogy újabb vizsgálatot tudjanak ezzel kapcsolatban csinálni. A cystát a jobboldalon találták. Évek óta iszonyú görcseim vannak amikor megjön a menstruációm, és mindig csak a jobb oldalam fáj. Lehet összefüggés? Mi ilyenkor a teendő? Előre is köszönöm válaszát!
2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kérdező!

A petefészekcysta okozhat alhasi görcsöket, de nem biztos, hogy évek óta ez fennáll. Ha első alkalommal került kimutatásra a petefészek elváltotzás, egy 2-3 hónap múlva érdemes megismételni az ultrahangot. Ha addig súlyosbodnak a tünetek, illetve a cysta nagymértékben nő, akkor a mütéti eltávolítás indokolt.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Illyés Viktória Doktornő!SM beteg vagyok és szeretnénk közös gyereket a párommal.Sehogy nem védekezek-védekezünk,mégse akar össze jönni.Avonex ínjekciót kapok.Lehetséges hogy az gátolja?Várom válaszát!Viktória 2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Viktória!

Az Avonex majmokban terhesség elhalását idézi elő. Avonexet használó betegek esetén a gyógyszer leírás szerint fogamzásgátlást kell alkalmazni, illetve az Avonexet abba kell hagyni, amennyiben terhességet tervez.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gabriella Tisztelt Doktornő!


Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy lehetek e terhes.
A párommal nem védekezünk,mert úgy gondoljuk ha a pici jönni akar,mi nem vagyunk ellene,mivel a szükséges hátterek megvannak a babaváráshoz.
Az utolsó menszeszem kezdete máj. 21 volt. A termékeny napokon (máj 31, június 1 ,2 ) Aktívan együtt voltunk,(3,4,5,nem) rá egy héttel reggeli rosszulléteim voltak,nagy étvágy,vagy épp undorodás az ételtől . Majd rá k b 2 héttel elkezdtek duzzadni a melleim,és feszültek. A következő menszeszemnek 18-án kellett megjönnie. Meg is jött. De előtte 1 nappal vizes tejszerű váladékot tapasztaltam a melleimen.
Nem tudom ,hogy most mi lehet,mert ugye a menstruáció előfordulhat a terhesség alatt is .A hasam alja nagyon görcsöl,és ez így számomra kezd ijesztő lenni.
Vagy talán annyira örülnénk a babának,hogy ezeket a tüneteket beképzelem?Kérem segítsen,hogy mitől lehet ez!
Válaszát minél előbb várom.


Tisztelettel : Egy aggódó lány
2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Gabriella!

Végezzen egy terhességi tesztet, az egyértelműen eldönti a kérdést. Esetlegesen az is elképzelhető, hogy létrejött a terhesség, azonban korai időben megszakadt.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
chill Kedves Doktornő! Ön szerint a PCO syndroma kezelése alacsony hormontartalmú(yasminele) fogamzásgátlóval helyes,vagy inkább a metformin terápia az ideálisabb .(27 éves vagyok,még nem szültem és félek hogy esetleg nem is fogok tudni teherbe esni...) Köszönöm a választ előre is ! 2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Chill!

A metformin a PCOS esetén főként abban az esetben hatásos, ha inzulinrezisztentia áll fenn. Ugyan vanna olyan esetek, ahol inzulinrezisztentia nem mutatható ki, ennek ellenére hatásosnak bizonyul a metformin terápia. Magyarországon a metformin a PCOS-re nincs törzskönyvezve, vagyis ezzel az indikációval nem írható fel.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ildikó Kedves Doktornő!

2 hónapja hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, Lyndinett 20-at szedtem és kb. fél éve nem volt szexuális kapcsolatom. Az első hónapban kevés vérzéssel, de megjött a menstruációm, viszont azóta nem, már kb. két hetet csúszott. Kérdésem, hogy ez még a gyógyszer hatása, vagy valami más, amivel célszerűbb lenne felkeresnem a nőgyógyászomat?
Köszönettel: Ildikó
2008-06-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ildikó!

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után kimaradhat a menses. Az is előfordulhat, hogy közvetlen a tabletta abbahagyását követően egy-egy menses jelentkezik, majd ezután maradozik ki a vérzés.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Kedves Doktornő!

Hüvelygyűrűt használok már hosszabb ideje, hűtőben tárolom, ahogy kell. Most az a kellemetlen helyzet állt elő, hogy az utolsó doboz (most akarom majd feliratni a következő adagot) túlságosan hátul volt, így "hozzáfagyott" a hűtő hátsó falához. A gyűrű tartó tasak és mellett a fal felé volt még a tájékoztató füzet is, ez szépen megfagyott. Az egész doboz nedves volt. A tasak viszont sértetlen, és a kivett gyűrű hőmérséklete nem nagyon lehetett 10 fok alatt. Nem tudom, hogy így a gyűrű még megfelelő-e, s ha nem, mi lenne a helyes eljárás? (természetesen azon kívül, hogy óvszer használata)

Válaszát köszönöm.
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

A hüvelygyűrű tárolása 2 és 8 C között az ideális. Ha ennél alacsonyabb hőmérséleten volt egy ideig inkább ne használja fel.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gizi Kedves Doktornő!

A következő történt. Lindynette 20-at szedek, mindig este hétkor. Június 1-én késő este ill. másnap reggel hasmenésem volt. A 21 darabos csomag június 3-án kedden fogyott el, tehát a hasmenéses eset után két szemet vettem még be. A hét napos szünetben a szokott időben, pénteken jött meg a vérzésem. Kedden ért véget délelőtt, este együtt voltam a párommal (a hasmenéses eset óta először), viszont az új csomagot csak szerdán kezdtem el szedni (akkorra járt le a szünet). Van így esélye annak, hogy terhes legyek? Köszönöm! Gizi
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Gizi!

Ha a megszokott időben jelentkezett mensese, és semmi különöset nem tapasztalt, akkor nagy valószínűséggel felszívódott a tabletta. Így a szedés szünetében is megfelelő védelmet nyújt.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Varga Kitti Kedves Doktornő!
23 éves vagyok, és azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy néhány hónapja a menstruációm elmúlta után 1 héttel újra elkezdek vérezni 1-2 napra és emellett reggelente erősen görcsölök (petefészek körül is) gyakran függetlenül a vérzéstől. Kb. egy éve volt egy cisztám de az akkor megszűnt. Lehetséges hogy most is hasonló problémám volt/van? Előre is köszönöm válaszát: Kitti
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kitti!

A menses befejeződése után egy héttel jelentkező vérzés a peteérés időpontját is jelezheti. Ha egyéb nem áll a háttérben nem feltétlenül kóros. A petefészek tájéki fájdalom miatt keresse fel nőgyógyászát.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Nagy Andrea Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy párommal február végén voltunk utoljára együtt védekezés nélkül.Előtte is,és utána is védekeztünk.A menstruáciommal sem voltak gondok,egészen a mostani hónapig.Most viszont nem jött meg,és a tesztek is(3)pozitiv lett!Én már 5 gyermeket szültem,és nem szeretnék többet!
A munkám is elég veszélyes,mivel vegyszerekkel és mérgekkel dolgozom,mint felületkezelő.Belélegzése némelyiknek géntorzulást is okozhat!! Kérdésem:mivel eléggé valószinű,hogy már elmúlt 3 hónapos a magzat,hogy tudnám mégis elvetetni? Kérem segítsen
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andrea!

Először mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz és tisztázzák a terhesség korát. Ha tényleg veszélyes vegyszerekkel dolgozik, a munkahelyétől kell kérnie megfelelő igazolást erről, ebben az esetben genetikai tanácsadás véleménye alapján egészségügyi indokkal is megszakítható a terhesség azonban ezt megfelelően alá kell támasztani bizonyítékkal.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Emese Tisztelt Doktornő!

Abban szeretném a segítségét kérni hogy a nőgyógyászom elküldött egy urulógushoz mert a vizelet eredményem rossz lett.16 hetes kismama vagyok és ikreket várok.A fertőzésre Cedaxot kaptam múlt héten mára a vizelet eredményem még rosszabb lett.Tiszta edénybe vittem a vizeletet és az FVS víz +80,00 sejt lett,a LEU víz +500,00 leu/ul.Azt olvastam a neten hogy ez gyulladásra utal és estleg terhességi mérgezésre.Kell e aggódnom a magas érték miatt?Mi okozhatja a gyulladást ha az?
Köszönöm válaszát
Üdvözlettel
Emese
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Emese!

A vizelet eredmény rosszabbodása indokolja a vizelettenyésztést, illetve az eredmény miatt a célzott antibiotikumos kezelést.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Kedves Erika,

1 hete volt laparoszkópiás átjárhatósági vizsgálatom, ahol a petevezetőimet teljesen rendben találták, viszont PCO-s vagyok, így mindkét petefészkemet electrocoagulálták. A Doktor úr azt mondta, hogy fél év múlva rohamosan csökkenni fog az eljárás hatása. Kérdésem, hogy kb.mennyi időbe telik, míg a petefészkek megkezdik a normális működést (peteérés, ovuláció, stb.)és lesz esélyem a teherbeesésre?
Válaszát nagyon köszönöm.
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

A beavatkozás után pár nappal általában jelentkezik a menses. Akár a következő ciklusban minden esélye meg van a teherbeesésre. A műtét utáni teendőt beszélje meg orvosával.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
M. Zsuzsanna Kedves Doktornő!

21 éves vagyok, március 22én kezdtem el szedni fogamzásgátló tablettát, a Lindynette 20at. Párommal lassan 2 hónapja távkapcsolatban élünk, ami azt jelenti hogy 1,5-2 havonta 1-2 hetet tudunk együtt tölteni. Mivel kizárólag fogamzásgátlás céljából kezdtem tablettát szedni, most azon gondolkodom, hogy nem érdemes, csak a szervezetem ellen dolgozok. Ön szerint helyesen gondolkodok és jobban járok, ha ezentúl maradunk az egyéb fogamzásgátló módszereknél?

Válaszát köszönöm!
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsanna!

Önnek kell eldönteni, hogy melyet tartja a védekezés biztos, és kényalmes módszerének.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Klára Kedves Doktor Nő!

5 hetes terhes vagyok első, nagyon várt kisbabámmal. Előfordul, hogy egy-egy napon, világos barnás folyás szerű váladék ürül belőlem, kizárólag vizelet ürítéskor, vagy pl. vonat után futást követően. Ennek mennyisége nagyon kicsi, de velőfurdul, fájdalom nem jár vele. A kérdésem az lenne, hogy preventíven, érdemes e valamit tennem, mi is ez valójában? Alapvetően felfázós típus vagyok, és sokszor előfordult fehér folyás nálam, amit megfeleő kuppal, intim zuhannyal kezeltek, de vissza-vissza tért korábban. Lehet e a két dolog között összefüggés? Lehet-e, hogy esetleg bakteriális fertőzésem van? HA igen, ez bánthatja e a terhességet?
Válaszát előre is köszönöm!
2008-06-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Klára!

A hüvelyi folyás mennyisége megnövekszik terhesség alatt. Ha a folyást égő-viszkető érzés, kelemetlen illat, vagy egyéb tünet kíséri mindenképpen keresse fel nőgyógyászát. Csak azokat a készítményeket használja, amit nőgyógyászat javasol, saját maga ne kezdjen el használni semmit.
Terhesség alatt a gombás fertőzés gyakori.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ildikó Tisztelt Doktornő!

33 éves vagyok és egy január végi ellenőrzésen egy 3 cm-es miómát diagnosztizáltak a méhem hátsó falában. 3 hónap múlva 4 cm-re nőtt a mióma, és az orvosom műtétet javasolt. Fogamzásgátlót soha nem szedtem, eddig még nem szültem, de nagyon szeretnék már. Van-e esetleg más kezelési mód?
Önnek mi a véleménye?

Köszönettel, Ildikó
2008-06-16
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ildikó!

Gyógyszeresen a myomát teljesen nem lehet eltüntetni. Ugyan vannak olyan gyógyszerek, illetve injekciós készítmények, amelyek csökkentik a myoma nagyságát, de teljesen nem tüntetik el. Ráadásul ha 3 hónap alatt, ilyen gyors növekedést mutat, akkor jobb eltávolítani ekkora nagyságban, később egy nagyobb göb eltávolítása műtéttechnikailag nehezebb lehet.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Mártika Tisztelt Doktornő!

A kérdésem az lenne, mivel eddigiek során nem jártam még magánrendelésen, hogy hogyan müködik, ha rákszűrést, és vizsgálatot kérek, valamint ultrahangot és labort is akkor ez mind mind külön összegbe fog kerülni, vagy egy adott összegért minden vizsgálat elvégezhető.
2008-06-16
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Mártika!

Magánrendelése válogatja. Általában a laborvizsgálatok, illetve a rákszűrés az külön van a vizsgálati díjtól, de van ahol az ultrahang is külön fizetendő a vizsgálati díjtól.
2008-07-20

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Lakatos Dóra 25 éves vagyok,már korábban is voltak vérzés zavaraim ezért az orvosom fogamzásgátló tablettát írt föl(Milligest)
2év után abbahagytam a gyógyszer szedését és most még nem jött meg kb 5-6napja késik.Ha a terhesség kizárva akkor ön mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm.
Lakatos Dóra. 2008 06 16
Kazincbarcika
2008-06-16
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Dóra!

A fogamzásgátló tabletta szedés abbahagyás után kimaradghat a menses. Ha a terhesség kizárt pár hetet várhat türelemmel. Ha a terhesség elképzelhető, végezzen egy terhességi tesztet.
2008-07-20


Elejére   « előző | 177 / 296 | következő »   Végére