Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 241 / 304 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Éva Kedves Doktornő!

29 hetes terhes vagyok, és nagyon gyakran vannak összehúzódásaim. Napi 3*2 magne B6-ot és 4*2 Salbutamolt szedek rá. Azt szeretném kérdezni, hogy a magne B6 helyettesíthető a magnesium citrattal, ha igen, akkor mennyit vehetek be belőle naponta? Lehet a Salbutamollal együtt szedni? Válaszát előre is nagyon köszönöm:


Éva
2008-01-06
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Éva!

A Magne B6, helyettesíthető magnesium-ctráttal, azonban mindeképpen beszélje meg orvosával.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Milli Tisztelt Doktornő!

Előző terhességem 6. hetében kb. 5 napig darabos barnás vérzésem volt, emiatt fenyegető vetélés miatt betegszabin-táppénzen voltam. Később nem volt semmi probléma a terhesség alatt. Kérdésem, hogy most is úgy néz ki terhes vagyok (első tesztem lett pozitív), de előző terhességem miatt ezt nem kezelik remélem ugyanúgy veszélyeztetett terhességnek majd?
2008-01-05
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Milli!

Panaszmentes terhesség esetén nem szükséges táppénzre mennie a terhesség elején. Az előző terhesség alatt adódó problémák valószínűleg jelen terhességénél nem fognak jelentkezni.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Csizi Ramóna A hüvely ultahang alkalmával állapították meg hogy echodus /meszesedés / képlet van a belső méhszáj magasságában ami 12x36 mm-es! Ez mit jelent??? 2008-01-05
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ramóna!

Látni kellene a képletet, amely lehet például egy myomagöb, amely elmeszesedett. A myoma jóindulatú simaizom daganat, viszonylag gyakran látunk ultrahangon hasonló képleteket.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Karolina Tisztelt Doktornő!

Véleményét szeretném kérni a következőkkel kapcsolatosan: 38 éves nő vagyok, van egy 13 éves aranyos kislányom. Nagyon sok magánéleti megpróbáltatás után végre újra rámtalált a szerelem. A párom 35 éves és szeretné, ha lenne közös gyermekünk. Nekem viszont sajnos alacsony az ösztogén szintem (szedek rá gyógyszert másfél hónapja , Triaklint), de a nagyobb baj az, hogy az FSH hormon értéke nagyon magas, ahogyan én leolvastam a referencia értékből kiderült, hogy a menopauza szintjének is éppen végén áll. Mesesem nincs nyolc hónapja, igaz az utóbbi években is volt, hogy 2-3 hónapra, majd egyszer 6 hónapra is kimaradt. A triaklintól most volt normális vérzésen. De tudom, hogy ez nem jelenti azt, hogy peteérésem is lenne. Túlsúlyom is van, kb. 15 kg, melytől szeretnék megszabadulni, de igen nehezen megy, gyakorlatilag állandóan éhes vagyok. Még annyit, hogy a tesztoszteronom is éppen a határon van, van is áll alatti szőrzetem sajnos, de ez a probléma megoldható. A hajam is hllot és erőteljes izzadásaim is voltak (talán hőhullám).Ön szerint Doktorn, létezhez valamilyan módszer arra, hogy legyen egy kisbabám, vagy úgy tűnik végérvényesen le kell mondanom erről.
Őszinte válaszát előre is tisztelettel köszönöm.
Karolina
2008-01-05
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Karolina!

A Triaklim pár hónapos szedése után, esetleg érdemes az értékeket ismételten leellenőrizni. Sajnos ha magas az FSH szintje, csekély az esély a teherbeesésre. Az alacsony ösztrogén szint okozza a magas FSH szintet, azonban az FSH bizonyos szintje felett, lehetetlen a petefészkekben még gyógyszerekkel is peteérést elérni.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Elizabeth Kedves doktornő! Az első kérdésem az lenne, hogy csak vizsgálatokkal lehet el dönteni hogy mikor van peteérésem?? Válaszát előre is köszönöm! 2008-01-05
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eilzabeth!

Igen csak vizsgálattal lehet kimutatni. Vizelet teszt megmutatja a terhesség hozzávetőleges időpontját. Ultrahanggal nyomon követhetjük a petesejt érését, illetve vérvétellel utolagosan lehet bizonyítani a petesejt megérérsét.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Üdvözlöm Doktornő!
Már korábban irtam, hogy az áprilisi missed ab. óta nem rendeződik a menstruációm, volt több olyan hónap, mikor végig pecsételő vérzésem volt a menstruáción kivül. Az orvosok szerint minden rendben, duphastont szedtem, de nem használt, tarividet szedtem csak rövid ideig használt. Állandóan visszatér a gyulladás, legutóbb rulidot szedtem meg is szünt a pecsételés, megjött a menstruációm, a 6. napon nagyon erősen kezdtem vérezni, megint elkezdtem a rulidot szedni, lecsökkent a vérzés, de már 8 napja vérzek. Mivel lehet a gyulladás újbóli kialakulását megakadályozni, ha fogamzásgátlót kezdek el szedni néhány hónapig, segithet, hogy újból fogamzó képes lehessek, ugyanis már nagyon szeretnénk kisbabát.
Köszönettel: Judit
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

A a vérzéstzavar továbbra is megmarad, kérem keresse fel orvosát.A vérezgetésnek oka lehet egy gyulladás is, illetve egy hormonális eltérés is.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Bata jánosné Három egészséges gyermek édesanyja vagyok,30évesmultam.A menzeszem kb egy éve rendszertelen,40-45napos ciklusok egy- két alkalmat kivéve.spirálom volt de 2007 augusztusában levette az orvosom,mivel szeretnénk még egy babát.azóta még nem estem teherbe.most 25nap után jött mag újra a menzeszem de három napja csak barnás folyásom van.Mi lehet az oka?Előre is köszönöm a választ. 2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Bata Jánosné!

A menses rendszertelensége és a barnás pecsételés hormon eltérésre utal, amelyet érdemes lenne leellenőrizni.
2008-01-10

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Niki Tisztelt Doktornő!
22 éves lány vagyok, 4évig szedtem fogamzásgátlót.A legutolsó vérzésem után úgy döntöttem, szünetet szeretnék tartani.Ez lehetséges úgy, hogy amint jelentkezik a következő vérzésem,ismét elkezdjem szedni a gyógyszert? Egyébként tényleg szükség van ilyen szünet beiktetására?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel: Nikolett
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Nikolett!

A kis hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat hoszzú évekig is lehet megszakítás nélkül szedni. Ha már abbahagyta a tablettát érdemes lenne hoszzabb szünetet tartani. Természetesen, ha másként nem tudja megoldani a védekezést, inkább kezdje el a következő menses jelentkezéséekor, mint nem kívánt terhesség jöjjön létre.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Erika Tisztelt Doktornő!
A menzesz utáni héten kezdtem el szedni a Triregol fogamzásgátlót. A gyógyszer tájékoztatóján nem tudom fel van e tüntetve, vagy nem, hogy igy mennyi idő után nyújt már védelmet?
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erika!

Ha nem a menses jelentkezésének első napján kezdte el a tablettát, akkor érdemes a tablettaszedés első hónapjában kiegészítő védekezést is alkalmazni.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Niki Tisztelt Doktornő!

Fogamzásgátló tablettát szedek 3 éve. Érdeklődni szeretnék, hogy valahogy el lehet-e tolni a menzesz időpontját?Mindig hétfőn kezdem a 21db tabletta szedését, vasárnap hagyom abba, és mindig csütörtökön jön meg a menzeszem, ami vasárnapig/hétfőig tart. Nem lehet, esetleg, hogy az egyik ciklus végén nem szedem be mindet vasárnapig, hanem mondjuk csütörtökig, és akkor nagyjából hétfőn jönne meg? És az azt követő ciklusban máshogy védekeznénk, majd a következőnél már rendesen hatna a tabletta? Ezt meg lehet csinálni, vagy nem ajánlatos?
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Niki!

Pár napot lehet tolni a mensesét. Két módja van, vagy nem vesz be néhány tablettát a tablettaszedés végén, vagy tovább szedi pár nappal. De a pár nap tologatást túl gyakran nem szabad alkalmazni.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Kedves Erika,

PCO-t állapítottak meg nálam, s már csak egy vizsgálat van vissza (hormon szint vizsgálat a ciklus 3.és 21.napján). Az orvosom laparoscopiat javasol. Kérdésem, hogy a beavatkozás után mennyi kb.időnek kell eltelnie, hogy normális működésbe kezdjen a petefészek, illetve, hogy ismét "ráálljunk a Baba-projektre"?
Válaszát előre is köszönöm.
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

Ha a laparoszkópiával egyidőben méhtükrzé is történik, akkor nem árt tartózkodni legalább 3-4 hétig a házasélettől. (Ehhez kicsit fel kell tágítani a méhszájat, ami felszálló fertőzést segíthetio elő.) Ez idő leteltével nyugodtan rajta lehetnek a baba-projekten. Sok sikert!
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Anna Tisztelt Doktornő!
Fél éve spirált helyeztettem fel, melyet követően szűnni nem akaró vérzés következett, Provera segítségével normalizálódott a helyzet. Azóta a menzesz előtt pontosan egy héttel maszatoló, hol erősebb, hol gyengébb vérzés lép fel, néha barnás váladékozás. A spirál felhelyezése óta időnként bele-belemar a fájdalom a méhem jobb oldalán, de összefüggés a fájdalom és a vérzés között nincsen. Hormonális a probléma, vagy nagyon nem viselem a spirált?
Köszönöm válaszát.
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anna!

ha a spirál felhelyezése után jelentkeztek tünetei, akkor a spirállal hozhatóak összefüggésbe. Ugyancsak a méhenbelüli eszköz következménye az alhasi fájdalom is. Esetleg érdemes megnézni ultrahanggal, hogy jó helyen van-e a spirál. Ha nem szűnnek meg panaszai a spirál eltávolítása szükséges.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Viki Tisztelt Doktornő!
A menstruációm mindig 32 napra jön meg,szeretnék teherbe esni,de azt olvastam hogy akinek 20 napnál rövidebb és 30 napnál hoszabb a ciklusa az képtelen teherbe esni.Hipofizis adenoma miatt gyógyszeres kezelést kapok,Bromocriptint szedek,ezzel lenne a probléma?
Köszönöm válaszát!
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Viki!

Ha nem 28 naponként jelentkezik a menses kicsit kisebb a valószínűsége a teherbe esésnek, azonban egyáltalán nem lehetetlen. A hípofízis adenoma közrejátszhet az esetleges sikertelenségben. Megfelelő gyógyszeres kezelés a teherbeesését elősegíti.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Zsuzsa Tisztelt Doktornő!
Véleményét szeretném kérni. Aug. végén abbahagytam a Diane 35 szedését, és utána csak orvosi segítséggel jött meg nov. 10. körül a menzeszem. Norcolutot és Clostilbegyt kellett szednem, amelyek hatására megjött a menzesz. A következő 2 nappal előbb jelentkezett dec.1-én, tehát elméletileg dec. 29. körül újra meg kellett volna jönnie. Viszont a mai napig nem jelenkezett. A tüneteim megvannak (egyébként aug. és nov. között is megvoltak): az első pár napban reggel és este émelyegtem, kicsit görcsölgetett a hasam, fehér folyásom volt, egyik du. a jobb oldalon az alhasnál szúró fájdalmat éreztem. Mostanra ezek a tünetek megszűntek, csak a mellfeszülés maradt. Csináltam tegnapelőtt du. és ma reggel 1 tesztet, mindkettő negatív lett.
Ön szerint előfordulhat, hogy még mindig nem állt be a hormonháztartásom, vagy okozhatja a kimaradást a dec.23-27ig tartó influenza (kizárólag Algopyrint szedtem)? Egyre inkább aggaszt a dolog, ugyanis a ciklusom mindig viszonylag szabályos volt, és most nem értem a kimaradást.
Nagyon örülnék, ha ez terhesség lenne, és túl korán teszteltem.
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsa!

A fogamzásgátló tabletta, illetve a Diane 35 abbahagyása után viszonylag gyakran fordul elő menstruációs eltérés, aminek hátterében a peteérés elmaradása áll. A peteérés sokszor csak hónapokkal a tabletta abbahagyását követően következik be, esetleg gyógsszeres segítség is szükség lehet. A terhességi tesztek esetleg nagyon kis terhességet nem mutatnak ki, egyébként pontos eredményt hoznak.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Móni20 Kedves Doktornő!

Lassan 21éves fiatal lány vagyok, és komolyan aggódom. Az utóbbi két hónapban nem jött meg a menzeszem, terhességet 100%ig ki tudtam zárni, ugyanis egyáltalán nem éltem nemi életet. Voltam akkor nőgyógyásznál, aki hevely hüvelygyulladással kezelt, de a rá következő hónapban is kimaradt a menzeszem. A hasam folyamatosan fáj, kisebb megszakításokkal.
Ezen a héten, hétfőn hajnalban voltam együtt először a párommal, aki tapasztalt már a nemi élet terén, óvszerrel védekeztünk. Mivel nekem ez volt az első alkalom, így eléggé fájt az együttlét, és eléggé véreztem is utána.
Azonban nem ez miatt írok elsősorban, hanem mert az aktus után bennem maradt az óvszer. A vége kilógott több mint egy centit, nem szakadt el, és a párom szerint az ondó se folyt ki belőle, pénisze nem érintkezett a hüvelyemmel, én azonban mégis félek. A 72órás tablettáról már lekéstem. A kedvesem próbált nyugtatni, a legjobb barátnőm is, aki évek óta él szexuális életet, hogy biztos nem történt baj, de megnyugtatóbb lenne szakembertől is hallani.
Az eseményt követő napon tisztasági betétet voltam kénytelen betenni az alsóneműmbe mert véreztem. És napközben aludtam, mert rosszul voltam, bár lehetett csupán idegi alapon is. Következő nap barnás folyásom volt, tegnap semmi, ma viszont erősen görcsöltem. Megjött a havim ma délelőtt, talán a rosszullétek ennek tudhatóak be.
Ha esetleg mégis megtörtént volna a baj, biztos vagyok benne, hogy nem akarnám megtartani a babát, hiszen még tanulok, és a párom is, nem szeretnék anya lenni.
Mennyi idő utáni, és melyik fajta terheségi tesztet érdemes megvenni? Mennyire biztosan mutatja ki a terhességet, és mik azok a jelek, amikből az elkövetkezendő egy-két hétben megtudhatom hogy terhes vagyok-e?

Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát, és köszönöm, hogy meghallgatott!
Móni
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Móni!

Ha megjött a mensese, ami normális mennyiségű nem kell attól tartani, hogy teherbe esett. A barátja növelheti a védekezés biztonságát, ha a penisz hüvelyből való eltávolítása előtt az óvszert ráfogja a penisz tövére és ezzel együtt távolítja el.
A terhességi tesztek többsége a terhesség létrejötte után 2 héttel mutatja ki a terhességet.
A terhesség gyanújelei a hányinger, hányás, émelygés, szédülésese rosszzullétek, fokozott alvásigény, bizonyos ételek megkívánása, még másoktól való undorodás. Ezenkívül a terhesség jele, ha kimarad a menses, esetleg ezzel egyidőben enyhe alhasi görcsök, gyakoribb vizelési inger is jelentkezhet.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Zsuzsi Tisztelt doktornő!
Megfelelően használt óvszeres védekezés-időben felvett, nem csúszott le, szakadt el- mellett is előfordulhat terhesség?Ha igen, hogyan?
köszönöm
2008-01-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsi!

Ha megfelelően sikerül alkalmazni az óvszert nem szokott előfordulni terhesség. De láttam én már úgy terhességet, hogy a pár elmondása szerint nem szakadt el az óvszer, nem csúszott le, egész menstruációs ciklus alatt védekeztek. Szerintem ilyen esetben csak lehet egy lyuk valahol az óvszeren.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
olgika van egy 70x53mm es vékony falú egyrekeszes, külömböző korú, dekomponált véresbennékű, cystikusom. a ca125 értékem 126 volt most 96 meg fognak müteni. ugye ebből nem lehet semmi gond? 2008-01-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Olgika!

Egy ilyen méretű képletet, márcsak a mérete miatt is érdemes eltávolítani. A magasabb Ca-125-ös érték a változókor után a képlet roszzindulatú eredetére is utalhat, de jóindulatú elváltozásokban is megfigyelhető emelkedett értéke.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ági Doktornő,
szeretnék nagyon boldog új évet kívánni .Nagyon jó ez az oldal, ami szerintem sok nőnek segít- vélt vagy valós, esetleg későbbi problémájának megoldásában ill. megértéséhez. Sokszor az orvosainknek nem tudjuk feltenni ezeket a kérdéseket, amire Ön nagy türelemmel válaszol. Szerencsére nekem sikerült jó orvosra találnom, de nagyon szívesen olvasom rendszeresen az oldalát. További sok sikert munkájához,
üdvözlettel: ági
2008-01-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ági!

Köszönöm szépen kedves sorait! Önnek is nagyon boldog új évet kívánok és jó egészséget!
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Krisszi Kedves Doktornő!

Segítségét szeretném kérni egy lassan 4éve húzódó problémámmal kapcsolatban. 4éve vagyunk együtt a párommal,ezelőtt apróbb gombás fertőzéseken kívül nem volt semmilyen problémám.Amióta együtt vagyunk azóta kezdetben vakbél gyanús tüneteket produkáltam/kemény hasfal,láz,görcsök,ájulás../szerencsémre2szer "eljegelték" és csak a harmadik ilyen esetnél derült ki hogy petevezeték gyulladás,pedig mindhárom esetben a teljes rutinvizsgálati skálát végigcsinálták...sebészet,nőgyógyászat,ultrahang.Mára mindennapossá váltak a problémák minden együttlét után felfázásos tüneteim vannak,égő,viszkető érzés,folyás..a páromnak pedig piros kiütései lesznek.Már volt a párom is urológiai,andrológiai vizsgálaton én labor és nőgyógyászati vizsgálaton,de eredménytelenül.A tüneteink kezelésére Sumamed,és Supplin gyógyszereket kapok folyamatosan,de max 1hónapig tart a hatás.Az lenne a kérdésem hogy van-e valamilyen vizsgálat amivel ki lehetne deríteni a tünetek pontos okát és előidézőjét? Babát szeretnénk és így elég nehéz...
Várom válaszát és előre is köszönöm a segítségét.
2008-01-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Krisszi!

Az égő, viszkető érzés, fehéres, túrószerű folyás, valamint a partner pirossága leginkább gombás fertőzésre utal. Látatlanban prsze ezt a leírás alapján elég nehéz megítélni. Esetleg érdemes ismételt tünetek esetén hosszabb kezelés alkalmazni.
2008-01-09

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Nikolett Tisztelt Doktornő!

Lindynett 20 fogamzásgátlót szedek 3 éve. Tegnapelőtt a tabletta bevétele után 2 órával hánytam. Nem tudtam biztosan, hogy vajon felszívódhatott-e, és így nem vettem be helyette másikat. Csak folytattam másnap a tabletta szedését. A tájékoztató azt írja, 7 nap kiegészítő fogamzásgátló módszer szükséges ilyenkor. Kicsit azonban aggódok, mert az interneten kerestem ezzel kapcsoltban, és mindenki mást mond. Van, aki szerint elég a 2 óra, és nem kell semmilyen kiegészítés, van aki szerint pedig még a 7 nap is kevés, és egy hónapig kell kiegészítő módszer!
Kérem, segítsen!
Válaszát előre is hálásan köszönöm!
2008-01-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Nikolett!

A 2 óra szerintem nem minden esetben elegendő a tabletta felszívódfásához, így mindeképpen szükséges a kiegészítő védekezés. Én az adott menstruációs ciklusban szoktam ajánlani a védekezést más módon is.
2008-01-09


Elejére   « előző | 241 / 304 | következő »   Végére