Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 241 / 277 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
zsuzsi Tisztelt Doktornő!
28 éves nő vagyok egy éve szültem természets úton. A problémám az lenne, hogy szinte mindig folyásom van/ viszketés nélkül/, vagy ha nem folyás akkor ilyen nyálkás váladék ürül. A mensesem is úgy jön meg hogy /időre/ először barnásan pecsételek 1-2 napig majd elmúlik és 1 hétig semmi, majd után amenstruálok kb. 3-4 napig. Mi lehet a problémám? cytológiám /márciusi/ normális. előre köszönöm.
2007-10-05
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsi!

Egy bizonyos mennyiségű hüvelyi folyás állandóan termelődik. Ennek jellemzője, hogy fehér a fehérneműn megszáradva sárgás színű lehet és nem kíséri kellemetlen csípő, viszkető érzés, valamint nem bűzös. A peteérés előtt, illetve a menses előtt nyákos jellege lehet.
Szülés alatt keletkezett méhszájrepedés nem megfelelő ellátása következtében bővebb folyás jelentkezhet. Szerintem a barnás pecsételés ettől teljesen külön dolog. A hormonrendszer müködésével lehet kapcsolatos. A ciklus második felében jelentkező barnás pecsételés az elégtelen sárgatest hormon (a menstruációs ciklus második felében termelődő hormon) szintre utal.
2007-10-12

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Nagy Anna Kedves Doktornő!

Egy évig szedtem (Milligest nevű) fogamzásgátló tablettát.Úgy hallottam,időközönként jó szüneteltetni egy kicsit a gyógyszerszedést!
Egy hónapja nem szedem a készítményt..Múlt héten több internetes portálon is olvastam szakorvosok tanácsait erre a kérdésre vonatkozóan,akik ezt NEM tartják jó ötletnek!!!
Ismerősök,barátoktól viszont többször is hallottam,hogy aki egy huzamban sokáig(pl.5-6 évig) szedett fogamzásgátlót,most hogy már akarna,nem sikerül teherbeesnie!
Mit tegyek?! Maga szerint melyik a jobb megoldás?
Ha már elkezdtem,hány hónapig célszerű szüneteltetni?

Előre is köszönöm a tanácsát!!
2007-10-05
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anna!

A napjainkban forgalomban levő kis hormontartalmú fogamzásgátló készítmények akár 5-6 évig is szedhetők folyamatosan. Sokkal nagyobb probléma, ha a tabletta szedés szünetében egy nem kívánt terhesség fogan. A fogamzásgátló tabletta abbahagyás után 3-4 hónapig még nem biztos, hogy van peteérés, esetlegesen a menses kimaradozhat. Ezek gyógyszeresen kezelhetőek. Azonban nem valós az az állítás, hogy huzamosabban szedett fogamzásgátló tabletta abbahagyása után nem lehetséges a teherbeesés.
Ha abbahagyta a következő menses jelentkezése alkalmával ismételten elkezdheti a tablettát.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Béres Szidónia Kedves Erika!
Az lenne a kérdésem hogy 6 hetes terhességet ki tudnak mutatni hüvelyi ultrahangal? Sok jót hallottam önröl mielöbb fel fogom keresni rendelőjében!
2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szidónia!

Köszönöm kedves szavait! Remélem Önnek sem okozok csalódást.
Körülbelül egy 5 hetes terhességet lehet kimutatni hüvelyi ultrahanggal.
2007-10-04

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Dalma Kedves Doktornő!

Egy hónappal ezelőtt , a 6 terhességi hétben sajnos elvetéltem.
A kérdésem az lenne, hogy most próbálkozhatunk ismételten vagy ilyen eset után javasolt várni még?
Köszönettel!
2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Dalma!

Egy sikertelen terhesség után fél év szünetet érdemes tartani a próbálkozással, de 3-4 hónapot mindenképpen. Talán ez megnöveli a következő terhesség sikerességének esélyét.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Kata Kedves Dr.Nő!
Trinordiolt szedek,és a 3. sor szedésekor történt egy "kis" baki:elejtettem az egyik szem tablettát,ami aznap lett volna esedékes,és nem találtam meg.Így bevettem a következő napit,de ezáltal eggyel kevesebb maradt.Ez problémát jelent?A következő héten menstruálnék,de most vasárnapra így má r nem maradt utolsó tablettám.Mi a teendő?Szexuális együttlét lehet-e azon a napon?Hisz hétfőre várom a menstruációmat.Bár az is iagz,hogy sosem jön meg hétfőn,hanem mindig csütörtökön.Várom válaszát!Nagyon köszönöm! 2007-09-24

2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kata!

A tablettát szedje végig, az eltűnt tablettát pótolhatja egy másik levélből, de ha egy szemért nem akar beáldozni egy egész levelet 7 napos szünet után folytassa a tabletta szedést a megszokott módon. Így csak egy nappal eltolja a mensesét.
2007-10-04

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Réka Kedves Doktornő!

5 hetes terhes vagyok. Van egy kutyám, rendszeresen féregtelenített, lakásban tartott. Kaphatok el tőle bármit, ami árt a babának?
2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Réka!

Ha a kutya régóta Önökkel él nem valószínű, hogy a magzat szempontjából veszélyes fertőzést kaphat el tőle. A macskák sokkal veszélyesebbek ilyen szempontból. A macska ürülékben található egy kórokozó, az ugynevezett Toxoplasma, amely terhesség alatt komoly gondokat okozhat a magzatnál.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Julcsi Tisztelt Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm a válaszát.jó hogy valakitől lehet tanácsot kérni ilyen téren (interneten keresztül).Még egyszer köszönöm válaszát s egyben segítségét is!
2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Eszter Tisztelt Doktornő!

A problémám a következő: A menstruációm 11 napja késik. Mivel voltak az elejétől terhességi gyanújeleim is, és végig úgy éreztem meg akar jönni, ezért a 8. napon csináltam is egy terhességi tesztet, ami negatív lett. Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel együtt elképzelhető-e, hogy mégis terhes vagyok? Az alhasam továbbra is duzzadt, éjszakánként derék, és hasfájással küzdök (de nem túl erős, csak amilyen menszesz előtt szokott lenni)

Segítségét előre is köszönöm!
2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eszter!

Egy negatív terhességi teszt nem zárja ki a terhességet. Ugyanakkor azt is tudni kell egy elvégzett terhességi teszt pozitivitása csak a terhesség valószínűségi jelei közé sorolható, vagyis nem jelent minden esetben terhességet. Néhány napja megtermékenyült petesejt esetén nem biztos, hogy a terhességi teszt pozitív.
A menses kimaradása, illetve az egyéb panaszai nemcsak terhessség esetén fordulnak elő.
Ha egy héten belül nem jelentkezik mensese legjobb, ha nőgyógyászához fordul.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
szidy Kedves dr-nő!

2007 agu.27 az utolsó menstruáciom első napja azóta nem jött meg.A terhességi teszt pozitiv lett. elmentem nögyogyászhoz aki hüvely ultrahangot készitett 2007 okt .04
Diagnozis: Az uterus 38*75,az endometrium 19mm,benne 4,9mm hypoechogén képlet,ami korai gestacios gyűrűnek megfelel. Doglesban nincs folyadék. jo ovárium 19*33mm,bo nem hozható látotérbe.Valmint azt irta ha 3 hét mulva sincs vérzés co. Kérem érthetően mondja el nekem hogy ezek mit jelentenek.nagyon vágyunk egy babára remélem pozitiv válaszal tud szolgálni.
Köszönöm a választ előre is.
2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szidy!

Az endometrium a méhnyálkahártya, amelynek 20 mm körüli megvastagodása többek között terhességben fordul elő. A 4,9 mm-es hypoecchogén képlet, egy sötét gyűrűként jelenik meg az ultrahangképen, ez a petezsák. (gestatiós gyűrű) A Douglas a hasüreg legmélyebb pontja, ahol folyadék figyelhető meg, amennyiben az előfordul a hasüregben. Az ovarium a petefészeket jelenti, a leírt méret egy normális nagyságnak. A co szerintem a kontrollra, vagyis a vizsgálat megismétlésére utalhat.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Manduricsné tudnanekem valaki segíteni a tévében hallottam, hogy lehet kapni olyan hasszorítót amit a szülés után lehet használni.Hol lehet ilyet beszerezni? 2007-10-04
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Manduricsné!

Érdemes gyógyászati segédeszköz boltban érdeklődnie. Esetleg orvosi műszer boltokban, kismama boltokban is kapható. Létezik külön hasszorító, illetve olyan bugyi, amely hasszorítóként is funkcionál.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Zsófi Kedves Doktornő!

24 éves vagyok. Rendkivül rendszertelen a menstruációm. Először 16 évesen kezdtem el menstruálni, 1-2 hónapot, madj kimaradt fél év, majd a következő évben megint ősszesen néhány hónapban jött meg, azóta évente kb 1x. Akkor is vagy egy napot, vagy egy egész hónapot.Évekkel ezelőtt voltam orvosnál ezzel kapcsolatban, és azt mondta, hogy majd beáll, de azóta újra nem voltam. Én azonban nem vagyok nyugodt.Tudom,hogy látatlanba nem igazán lehet bármit is mondani, de ha valamiféle támpontot adna azt nagyon megköszönném.
2007-10-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsófi!

A menstruáció első éveiben előfordul a menses kimaradozása, illetve rendszertelensége. Úgy gondolom 24 évesen már nem kell elfogadni normálisnak ezt az állapotot. Érdemes kivizsgálni.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
SZ.né Kedves Doktornő!Mit jelenthet a koraterhességi ultrahang leleten a következő rövidítések: szabályos petezsák látható nmorm. szikhólyag. SZ.m. vélhető.
Köszönöm!
2007-10-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Sz.né!

Koraterhességnél a petezsák szabályos alakjából, a szikhólyag épségéből lehet következtetni a terhesség élő voltára. Az Sz.m. véleményem szerint a szívmüködést rövidíti.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Andi Kedves Doktornő!

egy pár hónapja kezdődött nálam valami betegség.Erős csípős folyásom van viszket és szúr.És sokszor annyira fáj a vizelet ürítés hogy nehéz hajolni.De van hogy sokszor csak nyom a hasam tájékán.Mitől van ez??
2007-10-03
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andi!

Az Ön által leírt tünetek hüvelyi fertőzésre utalnak. Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát, aki megfelelő gyógyszeres kezelést fog javasolni.
2007-10-11

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
péter lászló Üdvözlöm feleségem 19hetes terhes.Ez a 2.gyermekünk,lessz remélhetőleg.Korábban voltak gondok a terhesség kezdetében.Legutobbi ultrahang alkalmával minden rendben volt.Most erős gőrcsős fájdalomra panaszkodott.Mi ennek az oka,mennyire veszélyes? Köszönöm. 2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves László!

A terhesség szinte minden szakaszában előfordulhatnak alhasi görcsök. Sokszor semmi jelentősége nincs, zárva marad a méhszáj, spontán is rendeződhet. Azonban, ha nem tulajdonítunk neki kellő jelentőséget, koraszüléshez és vetéléshez is vezethet. Ha nem múlik el pihenésre a görcsölés, mindeképpen keressék fel orvosukat.
2007-10-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Julianna Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéseel fordulok önhöz,hogy nemrégiben kb.2 hete voltam vérvételen ami kimutatta hogy a prolaktin szintem: 31,85 ng/ml.Az lenne a kérdésem hogy ez mit jelent?Más értékekkel nem volt gond.Van egy olyan problémám,ami lassan 1 éve tart,hogy nem birok egyszerüen meltertót viselni.Semmilyet.Már az összes variációt kipróbáltam egyik sem vált be.A jobb mellem körül s közvetlen a jobb mellem alatt olyan mintha feszülne mintha íritálna és sajnos idáig még nem derült ki mi lehet az oka.Voltam nőgyógyásznál,csomot tapintásra nem talált.Más írányba gondolok itt az ultrahangra nem küldött.Mastodynon és Ginex cseppet szedtem de nem változtatott semmin.Lehetséges hogy ennek köszönhető a magas prolaktin szint?Ön mit tudna javasolni ezügyben?Ez lenne az egyik kérdésem.
A másik amit szeretnék megtudni hogy ezek a Pharmatex készitmények( hüvelytabletta illetve a hüvelykúp)mennire megbízhatóak?A fogamzásgátló tablettát ugynézki hogy nem szedhetem,mert valoszinüleg migrénes fejfájást okoz(ezügyben folyik a kivisgálás)s más védekezési modszert szeretnék mint az óvszer.
Segitségét és mihamarabbi válaszát előre is köszönöm
2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Julianna!

A kicsit magasabb prolaktin szint állhat panaszai hátterében. Ez gyógyszeresen kezelhető.
A Pharmatex készítmény, amennyiben betartják a használati utasítást biztonságos módja a fogamzásgátlásnak.
2007-10-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Beáta Tisztelt Doktornő!

Kb. egy éve próbálkozunk próbálkozunk a teherbeeséssel. Már két gyógyszeres kezelésen túl vagyok.Szedtem Clostilbegyt,Duphaston tablettát, kaptan Choragon injekciót.
Most írt fel Adimet tablettát az orvosom, mert kissé szőrös vagyok, több a férfi nemi hormonom az orvosom szerint.
Ettől a tablettától folyamatosan megy a hasam, ezért abbahagytam.Ezenkívül a betegtájékoztatóban olvastam, hogy tervezett vagy fennálló terhesség idején szedése nem javasolt.
Jelenlegi helyzetem:1 hetet késett a menszeszem, a terhességi teszt szerint nem vagyok terhes.Tanácstalan vagyok. Szedjem tovább az Adimet gyógyszert?Lehet, hogy valami komoly bajom van, azért nem esek teherbe?

Köszönettel várom a doktornő válaszát.

Tisztelettel:
Beáta
2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Beáta!

Az Adimeten kívül létezik egyéb tabletta is, amellyel a cukorháztartási zavar - amely a menstruáció rendszerességét is befolyásolja - rendezhető. Esetleg meg lehet próbálni csökkenteni az adagot, vagy lassabban emelni a szedés elején, hátha így elmarad a hasmenés.
Viszgálati eredmények nélkül nehéz meg mondani mi állhat a háttérben, ami a teherbeesés akadályát okozza. Sok esetben ilyenkor egy-két havi kezelés nem hoz eredményt. ilyenkor folytatni kell a kivizsgálást, illetve a kezelést. A türelem is nagyon fontos ilyen esetben.
2007-10-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Molnár Ágnes Tisztelt doktornő!

Nemrég olvastam válaszát egy hasonló gondokkal küzdőnek, ezért én is leírnám bajomat.
40 éves vagyok, még nem szültem, fogamzásgátlót nem szedek. Már két és fél éve folyó, két menszesz közötti egy-egy napos barnázgatás, vérezgetés miatt járok orvostól orvosig. Minden rákszűrés eredményem kiváló, ultrahangos vizsgálat is negatív. Ám ez a menszesz előtt barnás-véres folyás megvan, rendszertelenül, hol 16, hol 10 nappal előtte jelentkezik, általában nem tart egy teljes napig, van, hogy csak egy kis foltnyi jön ki. Volt két olyan hónapom is, amikor pár nap eltéréssel kétszer is jelentkezett, és volt olyan is, mikor majd egy hétig barnázgattam. Amellett, hogy ez a barnázgatás-vérezgetés zavar, mindennapjaimban is befolyásol, mert meg is vagyok ijedve, hátha nagyobb a bajom.

A legutóbbi két menszeszem is érdekes volt, az egyik 7-8 napig tartott, elég erősen, most a legutóbbi pedig mindössze csak két napig, előtt és utána kis rózsaszín illetve barnás folyással.

Most eljutottam egy olyan orvoshoz, aki akut gyulladást sejt a háttérben, ezért a párommal egy injekciókúrán veszünk részt.
Emellett megcsináltatott egy hormon vizsgálatot is. A menstruáció előtt 8 nappal volt egy vérvételem, aminél kijött:
Progesteron: 4,3 ng/ml

A menstruációm 3. napján voltam újabb vérvételen:
TSH: 4,937
Ösztraidol: 67 pg/ml
Prolactin: 17,1 ng/ml
FSH: 3,5 mU/ml
Tesztoszteron: 110 ng/dl
UH vagy LH (ez nem biztos, kicsit olvashatatlan a papiron, hogy mi ez): 1,7 mU/ml

Mivel a nőgyógyászommal még nem tudtam átbeszélni ezeket az értékeket, mert nem ért rá, kérdezném, ezek lehetnek-e okai a menstruáció közötti barnás-véres folyásnak? Vagy esetleg együtt minden: gyulladás és hormonszint probléma? Vagy az életkorom? Mert volt olyan orvos is, aki azonnal egészségügyi kaparásra akart elküldeni, mondván: a korom miatt.
2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ágnes!

A progeszteron szintje azt mutatja, hogy abban a hónapban a peteérés nem volt tökéletes. 35. életév után előfordulhat, hogy egy-egy hónapban kimarad a peteérés ez a változókor felé haladva egyre gyakrabban fordul elő. A progeszetron alacsonyabb szintje lehet oka a barnás pecsételgetésnek. Mindenképpen menjen vissza orvosához és beszéljék meg a továbbikat.
2007-10-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
kismanó Kedves doktornő!

22 éves vagyok, most szedtem össze a bátorságomat, hogy elmenjek nőgyógyászhoz. Tudom, kicsit késésben vagyok, de már mindegy. Nincs semmi panaszom, nem szedek gyógyszert, csak van egy biztos párkapcsolatom, és hamarosan kisbabát szeretnénk. Ha nőgyógyászhoz megyek, akkor ott milyen vizsgálatokra számíthatok, és azok hogyan zajlanak? (Magánrendelőbe mennék természetesen).
Köszönettel: Kismanó
2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kismanó!

Ha eddig nem volt problémája, igazából nem nagyon van elkésve a nőgyógyászati vizsgálattal, bár rendszeres nemi élet mellett az évenkénti rákszűrés mindeképpen javasolt. Ha elmegy nőgyógyászhoz, a vizsgálat mellet a méhnyakrákszűrésre mindeképpen számithat. A magánrendelős és nem magánrendelős vizsgálat, mármint a szakmai dolgokban semmi különbségnek nem szabad lenni.
2007-10-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Zsuzsa Tisztelt doktornő! A gondom a következő lenne: Babát szeretnénk a párommal. Az utolsó menstruációm aug.5-én volt, azóta nem jött meg. (most okt.2 van) 2 hete voltam orvosnál, aki elküldött ultrahangra ahol nem láttak terhességet. (A fogamzásgátló szedését már 4 hónapja abbahagytam.) Az orvos azt mondta a gondomra, hogy van ilyen(hogy nem jön meg...) és nem is mondta hogy menjek vissza. A kérdésem az lenne, hogy ha továbbra sem jön meg akkor meddig várjak az orvossal? Nem kéne erre valami gyógyszer vagy ilyesmi? Válaszát előre is köszönöm. Zs. 2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsuzsa!

A fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően kimaradozhat a menses. Hosszabb menses kimaradást, amennyiben több, mint 3 hónapot kimarad és kizárható a terhesség, mindeképpen indokolt a menstruáció gyógyszeres elősegítése. Ha nem jelentkezik mensese rövid időn belül, mindenképpen keresse fel ismét nőgyógyászát.
2007-10-07

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
reni Kedves doktornö. sajnos lehet egy nem kivánt terhességem van.csak az abortusszal lehetne megoldani hogy ne legyek terhes? elég fiatal vagyok és ezért nem tarthatom meg.. válaszát elörre is köszönöm 2007-10-02
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Reni!

A magyar törvények szerint az abortusz az egyetlen módszer a nem kívánt terhesség megszakításának. Magyarországon a külföldön több országban levő abortusz tabletta nem kapható.
2007-10-07


Elejére   « előző | 241 / 277 | következő »   Végére