Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 241 / 272 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Érdeklődő Kedves Doktornő!40 év felett járok, valószínű, hogy jelentkezett nálam a változó kor tünete. Családban felmenőimnél is igen korai volt. Az lenne a kérdésem, hogy milyen védekezési formát találjak ebben az időszakban mert babát már nem szeretnék és a menszeszem még jelentkezik. 2007-09-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Érdeklődő!

Amennyiben a változókorról van szó rendkívül csekély az esélye, hogy terhesség megfoganhat. Ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekeznie. 40 év felett az ösztrogén tartalmú fogamzás gátlókat semmiképpen nem ajánlanám. Szóba jön az óvszer,a hüvelykúp, esetlegesen spirált lehet felhelyezni, illetve létezik olyan fogamzásgátló készítmény, amely 40 év felett is használható.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Renáta A kérdésem az lenne ,hogy nő élvezhet el ugy hogy spricel mint http://videa.hu/main.php?page=play&v=clIUPvM7OaElEyaC
ezzen a videon ???. mert valaki azt mondta hogy nem és erre kiváncsi lenék.
2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Renáta!

Sajnos ezen kérdésére nem tudok válaszolni, mert a számítógépem nem játsza le ezt a videót.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Vanda Tisztelt Doktornő!Az a kérdésem lenne hogy a fogamzásgátló tabletta szedésének elsö hónapjában elöfordulhat hogy a menstruációm erősebb?Vagy ez azt jelzi hogy nem jó a gyógyszer?Válaszát elöre is köszönöm!
2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Vanda!

A fogamzásgátló tabletta szedésének első egy-két hónbapjában előfordulhat vérzészavar. Amennyiben következő hónapokban is tapasztalja, akkor valószínű alkatának nem a legmegfelelőbb tablettát sikerült kiválasztani. De az első hónap alapján, ilyen következtetést nem lehet levonni.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Barbara Tisztelt Doktorno !
34 čves vagyok , pŕrommal gyermeket szeretnčnk. 2 honapja probŕlkozuk. Soha nem szedtem gyogyszert čs volt 2 abortuszom . A mensim rendszeresen megjon kivčve az e honapit , 5 nappal elobb jott meg . Az abortuszok miatt ugye teherbe eshetek ?
Tisztelettel , Barbara
2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Barbara!

A terhesség megszakítás után általában nem gond a terhesség vállalása. Azonban mint minden műtéti beavatkozásnak, ennek is lehet szövődménye, ami közül az egyik, hogy soha nem lehet utána gyermeke. Természetesen ez nagyon ritkán fordul elő.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Éva Tisztel Doktornő!
Nagyon szimpatikus a honlapja. Gratulálok.
Gyermekvállalás előtt állok, és érdeklődnék, hogy amennyiben Önt választanám szülészorvosomnak, Ön hol. melyik kórházban vezet le szüléseket?
Köszönettel.
2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Éva!

Köszönöm széápen dícsérő szavait!
A kistarcsai Flór Ferenc Kórházban dolgozok részállásban, a szüléseimet itt vezetem le.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Réka T. Doktornő!A kisfiam oktoberben lesz 1 éves,Juniusban volt egy terhesség megszakításom és most megint terhes vagyok,de sajnos nem tarthatjuk meg!Esetleg számíthatok rá,hogy azt mondja az orvos,hogy nem lehet elvenni,mivel csak 3-4 hónap telt el??Válaszát előre is köszönöm! 2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Réka!

Nem gondolom, hogy ilyet mondana, bármelyk nőgyógyász kollega. Viszont biztos nem fogja megdícsérni érte. Amennyiben a közeljövőben nem szeretne szülni, mindenképpen kellene találni valami megfelelő védekezési módot.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Eszter Kedves Doktornő!
Szeretném megkérdezni öntől, mi a véleménye az endometriális biopsziáról, milyen esetben lehet alkalmazni, és melyek a kockázatai.
Válaszát köszönöm. H.Eszter
2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eszter

Az endometrialis biopsziával a méhnyálkahártyájából veszünk mintát, azonban nem távolítjuk el a teljes méhnyálkahártyát, ezért csak korlátozott értékű diagnózist lehet felállítani belőle. Alkalmas lehet a méhnyálkahártya hormonális státuszának megbecslésére, illetve méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának szűrésére a betegség szempontjából nagy kozkázattal rendelkező egyénekben, illetve esetleg vérzészavarok esetén. Ugyanúgy, mint bárm,elyk másik méhűri beavatkozásnak, ennek is szövődménye lehet a lázas állapot, illetve, a gyulladás, a vizsgálati eszközökkel sérülést lehet okozni.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
zsoltika Igen Tisztelt Főorvosnő!
Azt szeretném kérdezni,hogy ha én vagyok alul akkor nekem kell beszednem a tablettát?
2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsoltika!

Nem tudom milyen tablettára gondolt. Amennyiben a hormonális fogamzásgátló tablettára és férfinek tartja magát nem ajánlanám, mivel női nemi hormont tartalmaz. Létezik férfiaknak kitalált fogamzásgátló tabletta is, amit tudomásom szerint csak Kínában alkalmaznak, de annak a szedését azért nem ajánlanám, mert későbbiekben meddőséget okoz.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Andrea7 Köszönöm szépen válaszát Doktor nő!Egyetemre járok és pont akkor van az órám-a héten többször is-,amikor be kellene vennem a fogamzásgátló tablettámat.Ott és akkor nem szeretném,épp ezért afelől szeretnék érdeklődni,hogy a következő levél elkezdésekor áttérhetnék-e egy reggeli időpontra?Ill. befolyásol-e valamit-itt a védekező hatás mértékére gondolok-az,hogy reggel veszem be és nem délután?Nagyon szépen köszönöm előre is! 2007-09-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andrea!

Teljesen mindegy, hogy reggel vagy este szedi. A következő levél elkezdésekor nyugodtan áttérhetaz a reggeli szedésre. Az a lényeg, hogy minden nap lehetőleg azonos időben vegye be a tablettát. Mert a forgalomban lévő tabletták kis hormontartalma mellett, már egy tabletta néhány órás elcsúszása után is jelentkezhet pecsételő vérzés. Ha két tabletta bevétele között több, mint 36 óra telik el akkor abban a hónapban nem lehet a tabletta biztos védelmére számítani.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Manka Kedves Doktornő!

Második terhességemmel (annak fogantatásával)kapcsolatban fordulok Önhöz. Még nem terveztük ezt a terhességet, óvszerrel még védekeztünk, de ennek ellenére összejött! Előre mondom, nem vagyok sem alkoholista, sem láncdohányos (hétköznap kb 5-6 szál/nap), de mióta kiderült a terhességem, egy szálat sem szívtam, alkoholt sem fogyasztottam!!!. Nyár végén egy lagziban vettünk részt, ahol jól éreztük magunkat, egy kicsit kikapcsolódtunk. Mivel dohányos vagyok, így a buliban is rágyújtottam, sajnos el is szívtam kb. 1 doboz középerős cigarettát 12 óra alatt, emellett megittam 3-4 vörösboros kólát (1dl bor, 1dl kóla) de nem voltam részeg. A kérdésem az lenne, hogy ha a buli idején, vagy pár nappal előtte fogant a babánk, lehet-e baja abból, amit én elkövettem, és a magzatvédő vitamin szedésével (amit már szedek is) segíthetek-e még rajta. Most kb. 5 hetes terhes vagyok, orvosnál még nem jártam, csak egy tesztet csináltam. Férjem nem dohányzik, és ő sem fogyaszt alkoholt rendszeresen. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Manka
2007-09-16
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Manka!

Körülbelül a megtermékenyített petesejt fogantatást követő egy hét után ágyazódik be a méhnyálkahártyába. Vagyis csak ezután kerül kapcsolatba az anya vérkeringéssel.
A dohányzást a terhesség alatt még kis mennyiségbe sem ajánlanám. Fokozott a vetélés veszély, illetve a későbbiekben a méhlepény korai elöregedését okozza, ami koraszüléshez vezethet.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Katica Kedves doktornő!

25 éves vagyok és ma volt az első szexuális élményem.Szeretném megkérdezni hogy ha gyógyszert szeretnék feliratni mit kell tennem illetve milyen vizsgálatok kellenének mert még nőgyógyásznál sem voltam sosem.És ezek a vizsgálatok ill a gyógyszer mennyibe kerülne.
2007-09-16
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Katica!

A fogamzásgátló tabletta felírását, mindenképpen meg kell előznie egy nőgyógyászati vizsgálatnak, illetve egy laborvizsgálatnak. A nőgyógyászati vizsgálat, amennyiben a területileg illetékes szakrendelőt keresi fel, a 300 ft vizitdíjat kell kifizetni. A magánrendelésen a díjak változóak. A gyógyszerek általában 3 hónapra 5000 ft körüli áron hozzáférhetők.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Mária Üdvözlöm!!
Olyan kérdésem lenne,hogy ha valakinek egy veséje van és úgy született! Javasolja-e szedhet fogamzásgátló tablettát??
2007-09-15
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Mária!

A fogamzásgátló tabletta szedése előtt szükség lenne egy laborvizsgálatra, amely a vesék müködésére is kiterjed. Illetve a szedés mellett is rendszeres laborvizsgálatra van szükség.
Én nem ajánlanám a tabletta szedését. Elviekben a fogamzásgátlótabletták a májon át bomlanak le és csak vesebetegség esetén nem ajánlott a szedése, de ennek ellenére jobbnak tartanék másfajta védekezési módszert az Ön esetében.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Liza Tisztelt Doktornő!Egy éve kivették a méhemet petefészkem,és a vezetéket.Most alhasi fájdalmam van,és egy kicsit(pecsétesen)vérzek. Sokat emeltem mostanában nehezet.Lehet ettől?Válaszát köszönöm. 2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Liza!

Mindenképpen forduljon nőgyógyászához. Panaszait minél hamarabb tisztázni kell. Nem gondolnám, hogy a testi megerőltetéstől jelentkeztek panaszai.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Borbála Tisztelt Doktornő!!!

Kérdéssel szeretnék fordulni önhöz!! Fogamzásgátló tabletta szedését szeretném elkezdeni!!!
El is mentem nőgyógyászhoz aki felírt nekem egy gyógyszert!! A yasminelle nevű gyógyszert!! Mondta,hogy tanulmányozzam át a leírását a gyógyszernek!!!
Én ezt meg is tettem és találtam benne egy olyan részt ami miatt tanácstalan vagyok!! Azt írja a leírása,hogy nem ajánlott szedni ha a vesék nem működnek megfelelően vagy veseelégtelenségben szenved valaki!!! Nekem ez azért fontos mert csak egy vesém van!!Így születtem!! De ez az egy, ez rendesen működik, egészséges!!
Nem tudom,hogy elkezdhetem-e szedni ezt a gyógyszert?? Vagy másikat kellene választani?? Vagy egyáltalán lehet-e szedni nekem fogamzásgátló gyógyszert???
Várom válaszát és előre is köszönöm!!!
2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Borbála!

A fogamzásgátló tabletta szedése előtt szükség lenne egy laborvizsgálatra, amely a vesék müködésére is kiterjed. Illetve a szedés mellett is rendszeres laborvizsgálatra van szükség.
Én nem ajánlanám a tabletta szedését.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Andi Tisztelt Doktornő!

Orvosommal hormonstimulációt végzünk, mivel babát szeretnénk, de nem jön össze. Az első hüvelyi ultrahangnál a 17.napon 9 mm-es volt a petesejtem. Erre a doki Clostilbegytet és Zitazoniumot írt fel. a Második hónapban a 13. napon már 18,6 mm-es volt a petesejtem. Ekkor kaptam egy Choragon injekciót, hogy tüszőrepedésem legyen. A doki azt mondta, hogy kb. 40 óra múlva fog hatni és akkor az ébredési hő fel fog menni. De már 4 nap eltellt az injekció beadása óta és a hőm nem emelkedett. Ez azt jelenti, hogy nem hatott az injekció? Lehet spontán tüszőrepedésem a ciklus 20 napja körül? Most vagyok a ciklus 17. napján. Válaszát előre is köszönöm.
2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andi!

Nagyon fontos a reggeli hőmérséklet mérésének módszere. Reggel minden nap azonos időpontban, ugyanazon hőmérével a szájban vagy a végbélben kell megmérni a hőmérsékletet, és még az ágyból való kikelés előtt. A hőmérsékleti görbe az esetek többségében jelzi a peteérést. Az injekció beadása után 36-40 órával reped meg a tüsző. Ha ekkor nem történt meg, akkor nem valószínű, hogy ebben a ciklusban ez egyébként be fog következni.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Anita Tisztelt Doktornő!

2 hónapja szedek fogamzásgátló tablettát.A nőgyógyászom a Milligest 3 fázisú tablettát írta fel.Észrevettem, hogy amikor a 3. fázist szedem menstruációs görcshöz hasonló tünetek jelentkeznek,de csakis a 3.fázisnál.De ezek a "görcsök" nagyon tompák,egyáltalán nem fájdalmas és csak pár másodpercig tart.1 nap kb. 3-4 szer jelentkezik.Ön mit javasol?Várjam meg,hogy jelentkezik-e ez a 3.havi adagnál is és váltsak tablettát?Válaszát előre is köszönöm!
2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anita!

Ilyenjellegű mellékhatás nem nagyon szokott jelentkezni a fogamzásgátló tabletta mellett. Esetlegesen a tabletta valamelyk segédanyaga okozhat bélrendszeri panaszokat. Amennyiben az alhasi panaszok egyéb eredete kizárható, javasolt a tabletta cseréje.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gabi Tisztelt Doktornő!

A korábban diagnosztizált magas prolaktinom miatt Bromocriptint kezdtem el szedni. Voltam MR vizsgálaton amelynek eredménye szerint 2 mm-es hipofízis mikroadenómám van. Emellett feltehetően PCOS-om is van, de ez még kezeletlen. Menstruációm 4 hónapja kimaradt. Van-e esély ilyen helyzetben spontán teherbeesésre? Amennyiben igen és az bekövetkezik, lehet-e egészséges a magzat? Javasolja-e a védekezést?
Válaszát előre is köszönöm!
2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Gabi!

A menses kimaradása a hipofizis mikroadenoma miatt is előfordulhat. Természetesen, amennyiben emellett felmerül a PCOS, ki kell vizsgálni és kezelni kell, így nagyobb eséllyel eshet teherbe. A terhesség létrejötte esetén ugyaniolyan esélye van az egészséges magzatra, mint más hasonló problémával nem rendelkező nőnek. A bromocriptin szedését általában a terhesség alatt nem javasolják, kivéve, ha a mikroadenoma terhessé. alatt növekedésnek indul. Terhesség alatt a prolaktin szint rendszeres ellenőrzése fontos.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Szter Tisztelt Doktornő!
A minap hallottam, hogy a Lyndinette fogamzásgátló szaruhártya gyulladást okozhat. Mi ebből az igazság??
Köszönöm
2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szter!

Szaruhártya gyulladásról én nem tudok. A fogamzásgátló tabletta okozhat kontaklencse viselési zavart, de szaruhártya gyulladásról én nem hallodtam.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
viki Kedves Doktornő!

8 éve hipofizis adenomám van, a prolactin szintem 25,7 volt legutóbb,a bromocriptiont /2,5 mg/2x1 szedem, azt szeretném kérdezni teherbe eshetek e így,és meddig kell ezt a gyógyszert szednem még?
2007-09-14
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Viki!

Ugyan nem írta, hogy a 25,7 milyen mértékegységben értendő. Ha ng/ml-ben akkor egy kicsit magas, legalábbis a határ közelében van. Ha mIU/l-ben akkor teljesen rendben van. A gyógyszert mindenképpen a teherbeeséség szedni kell. A terhesség alatt az ajánlások szerint a kezelést lehetőleg már az első elmaradt menses után fel kell függeszteni. Viszont a mikroadenoma miatt rendszeres ellenőrzésre van szükség. Az adenoma esetleges növekedése esetén terhesség alatt is kell folytatni a gyógyszer szedését. A hipofizis adenomát mindenképpen le kellene ellenőrizni MR vizsgálattal is a teherbeesés előtt.
2007-09-16

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Milli Tisztelt Doktornő!

Ma délután újabb tesztet csináltam, ami negatív lett :( de még egy halvány pötty sincs :( ennyi számíthat a reggeli első vizeletből végzett vizsgálat? Mert ugye biztos, reggel is csinálok egyet... de ha az negatív, akkor kezdjek aggódni, hogy a terhességen kívül mitől nem jött meg? Szombaton lesz egy hete, hogy késik...

Köszönettel:

Milli
2007-09-13
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Milli!

A terhességen kívül több oka is lehet a menses késésének, kimaradásának. Ezért legjobb, ha felkeresi nőgyógyászát.
A forgalomba lévő érzékeny tesztek, elviekben nemcsak reggeli első vizeletből mutatják ki a terhességet. Legalább is a tesztek használati utasításában szokták jelezni, hogy milyen vizeletből érdemes csinálni. A reggeli első vizeletben nagyobb koncentrációban van jelen a B-HCG nevű hormon, amelynek megjelenése terhességet jelez, és ezt mutatják ki a terhességi tesztek.
2007-09-16


Elejére   « előző | 241 / 272 | következő »   Végére