Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 241 / 281 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
kovács emma kedves doktornő örülnénk ha végre irna nekünk egy választ a kérdésünkre. 2007-10-21
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Emma!

Sajnos nem tudok egész nap a számítógép előtt ülni, így néha késnek pár napot a válaszok.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
kovács emma mikortól szedhetek fogamzás gátlót?12 éves vagyok és használhatok e ob. mini tampont?szűz vagyok. 2007-10-21
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Emma!

Fogamzásgátló tabletta használatát ebben az életkorban semmiképpen nem ajánlanám. A tampont esetleg próbálja ki, ha nem okoz kényelmetlenséget használhatja.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
kovács emma fáj az,ha a nőgyógyász kotorászik a nunimban? 2007-10-21
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Emma!

Kérdéséből azt feltételezem, hogy még kiskorú.
A nőgyógyásznak nem célja a fájdalom, illetve bármi kellemetlenség okozása. Azonban a nőgyógyászati vizsgálat más módját még nem találták fel.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
erika 3 éve élek boldog házasságban kedvesemmel.intenziv a sexuális kapcsolatunk mégsem esek teherbe.nem védekezünk semmivel sem ..mi lehet az ok? 2007-10-21
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erika!

A várva várt terhesség elmaradásának nagyon sok oka lehet. Lehet hormonális eltérés, amelyre utalhat például a menses rendszertelensége. Lehet oka a petevezeték elzárodása, ugyanakkor a partner alacsony spermaszáma is okként szerepelhet. Természetesen az előző felsorolás nem teljes.
Amennyiben egy pár több, mint egy éve próbálkozik, és rendszeres házasélet mellett nem jön létre a terhsség, mindeképpen indokolt néhány vizsgálat elvégzése.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Erzsike Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint ha 7 évig folyamatosan szedtem a Regulon tablettát, akkor mennyi idővel korábban kell abbahagynom a tervezett terhesség előtt? Várom mielőbbi válaszát. Erzsike 2007-10-20
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erzsike!

Bármely fogamzásgátló tabletta szedését követően a tervezett terhességgel körülbelül 3 hónapot érdemes várni. Ugyanakkor a fogamzásgátló tabletta szedése mellett fogant terhesség is kiviselhető.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Eva Kedves Erika!

23 eves vagyok, a ferjem 30, babat szeretnenk, es 4 honap alatt nem jott ossze, pedig a peteerest is kovettem. Elmentem orvoshoz, mehszajsebet es chlamydiat allapitott meg (a sebrol korabban is tudtam, II eredmeny). Lehetseges, h a chlamydia miatt nem esek teherbe? Mennzi ido alatt okozhat meddoseget, ha nem veszik eszre? En legregebben maximum 1,5 eve fertozodhettem meg, mert akkor voltam kivizsgalason, es nem volt semmi, tehat csakis utana kaphattam. Tuneteim nem voltak, lehet, hogy megis maris meddo lettem??? Teljesen ketsegbe vagyok esve, az orvos receptjere a patikaban elkeszitett antibiotikumos huvelykupokat kaptam (12 db, aztan kontroll), ez elegendo lehet? A paromat nem kezelte meg, de epp amoxicilint szed tudogyulladas miatt, (1000 mg 2x/nap) ez hatasos lehet a chlamydia ellen is az o eseteben? Nagyon varom valaszat, es koszonom, h idot fordit a problemamra!
Tisztelettel es koszonettel:
Eva
2007-10-20
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eva!

A Chlamydia nevű kórokozó, sajnos szerepet játszhat a meddőség létrejöttében. A fertőzés, illetve a kismedencei összenövések közt eltelt idő nem azonos, tehát semmit nem jelent, hogy esetleg nem régiben fertőződött meg. A chlamydia fertőzésnek nincsennek nagyon specifikus tünetei, sokszor teljesen észrevétlenül fertőz.
Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy egy egészséges párnak, körülbelül egy év alatt van meg minde esélye a gyermek megfoganására. Vagyis a négy hónap eltelte még nem feltétlenül jelent problémát. ugyanakkor a felmerült elváltozást mindenképpen kezelni kell. A Chlamydiát érdemesebb inkább szájon át szedhető gyógyszerrel kezelni, ugyanakkor többféle kezelési séma ismert. A 12 db-os gyógyszertárban elkészített hüvelykúp sokminden lehet, ezért ennek hasznosságáról nem tudok állást foglalni.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
zsu. Tiszetelt doktornő!
28 éves nő vagyok, 15 hónapja szültem, hüvelyi úton. A problémám az lenne, hogy kb. 3 hónapja a mensesem úgy jön meg, hogy barnásan pecsételek, majd 1 hétig semmi, és akkor kezdődik a mensesem, ami egyébként mindig időre jön meg. A másik észre vételem, mintha kevés lenne az ürült vér mennyisége. Fogamzásgátlót nem szedek és nem is szedtem, Mi lehet a problémám?
tisztelettel: zsu
2007-10-20
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsu!

A menses változása lehet átmeneti, elképzelhető, hogy következő mensese már rendesen jelentkezik. A 15 hónappal ezelőtti szülés is befolyásolhatja mensesét.
A barnás pecsételésnek több oka leht. Utalhat egy gyulladásra, egy petefészek cisztára, hormonális eltérésre is. Sajnos vizsgálat nélkül nehéz megmondani melykről van szó.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ági Kedves Doktornő!31 éves vagyok és nagyon szeretnék kisbabát. A ciklusom mindig rendszeres volt, most is-csak megváltozott.2 éve cystám volt-ami felszívódott-és azóta csak 2-3 napig tart és előtte barnás.Ez normális?Egy elmúlt cysta vagy a kor miatt megváltozhat a ciklus? Sokat lehet hallani mostanság a stressz miatti korai klimaxról, félek, ez annak a jele. még 1-úgy hallottam az ösztrogén szint függ a testsúlytól is. Ha alacsony az befolyásolja a teherbeesést? Nagyon köszönöm előre is a válaszát.
2007-10-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ági!

Az életkor előrehaladtával csökkenhet a menses mennyisége. A 2-3 napig tartó menses elegendő, azonban az előtte jelentkező barnás pecsételés, főleg ha az hosszú ideig tart, utalhat hormon problémára.
A teherbeesés szempontjából sem a nagyon nagy, sem a nagyon alacsony testsúly nem előnyös.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Szilvia Tisztelt Doktornő.
30 éves nő vagyok,2003-ban volt egy műtétem/endometriosis/eltávolították a
jobb oldali petefészkem a Szekszárdi kórházban a görcsös tünetek enyhültek a menstruáció alatt,de sajnos 2005-ben
egy ujabb műtétre volt szükség amit a Semmelweis egyetem I.sz klinikán végeztek.Sajnos a tüneteim ujra elő jöttek és egyre elviselhetetlenebbek a fájdalmaim,de már nem csak a menses alatt.A folyásom megmaradt,kérdésem az lenne,hogy ön mit javasol?Szeretnénk babát a párommal,de az orvosok a méhem eltávolítását javasolták.Szeretném felkeresni önt ha lehetséges.
Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel Szilvia.
2007-10-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szilvia!

Egy súlyos endometriosis kezelését inkább érdemes az erre specializálódott központokban végezni. Szerintem legjobban teszi, ha ismételten az I. Nőgyógyászati Klinikát keresi fel, ott már ismerik pontosan az előzményeit.
Az endometriosis következtében a kismedencében súlyos összenövések jöhetnek létre (sajnos a műtéti beavatkozások után is), amelyek nehezítnetik gyermek vállalási szándékait. Előfordulhat, hogy a kismedencei státusz miatt spontán nem is jöhet létre a terhesség, ami miatt ilyen szándékuk esetén lombik programba kell esetlegesen résztvenniük, ez ugyancsak speciális intézményekben lehetséges.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Edina Kedves Doktor Nő!
20 hetes kismama vagyok. Kb. 2 hete érzek magzatmozgást, minden nap kétszer-háromszor. Tegnap szokatlanul virgonc volt a baba, ma viszont még semmi életjelet nem adott magáról. Lehet, hogy valami baj van, vagy ez teljesen természetes?
Válaszát előre is köszönöm.
2007-10-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Edina!

A terhesség ezen időszakában még előfordulhat, hogy nem minden nap érzi mozogni a magzatot. A későbbiekben is lehetnek napok, amikor a megszokottól kevesebbet mozog a baba.
Ennek ellenére nem árt, ha egy vizsgálatra jelentkezik orvosánál.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
hanna Kedves Doktornő!

24. ikerterhes vagyok. Orvosom legutóbb azt állapította meg, hogy rövidül a méhszáj, és majd össze kell varrnia. Mi az esély, hogy kihúzom még minél tovább?
köszönettel
egy aggódó
2007-10-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Hanna!

Sajnos esélyt nem tudok Önnek írni.
Az ikerterhesség mellet viszonylag gyakori következmény, hogy a méhszáj megrövidül, majd kinyílik. Ma már extrém ritkán alkalmazzák a méhszájzáró műtétet és azt is inkább a 24. hét előtt érdemes megejteni. A 12-24. hét között viszonylag nehezen hozható a méh kontrakcióba, vagyis egy ilyen beavatkozásnak, ilyenkor a legkisebb az esélye, hogy méhösszehúzódást vált ki.
Sok pihenéssel, fekvéssel, magnézium pótlással esetleg megelőzhető a méhszáj további változása.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Eva Tisztelt Doktornő!

Két éve szeretnék teherbe esni, ovulaciós problemáim voltak- alacsony ösztradiol szint.
Tobb hónapig hormonkezeléseket is kaptam, majd kezelés nelkül spontán terhes maradtam.
Most hat hetes terhes vagyok es a nőgyógyászom Duphaston-t es ösztradiol tablettát irt fel.

Hat napon keresztül szedtem az ösztradiol-t ( napi 1 mg), es most hallottam hogy az ösztradiol
szedese nem javasolt terhesség eseten.

Kérem irja meg hogy Ön szerint van-e az ösztradiolnak valami káros mellékhatása a babára nézve?
Es ha igen akkor mi a teendő?

Válaszat előre is köszönöm!
2007-10-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Eva!

Az ösztradiol tartalmú gyógyszerek kifejezett ellenjavallataként a terhesség nincsen említve. Vagyis nem tartozik a tiltott gyógyszerek közé a terhesség alatt. Ugyanakkor nem is tartzik a terhesség alatt gyakran adott gyógyszerek közé.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Heni Tisztelt Cseh Erika!

Olyan kérédssel fordulok önhöz hogy 16 hetes kismama vagyok és bal oldalon begyulladt az egyik fogam és csúnyán fel is dagadt az arcom, legutóbb nekem még dalacint irtak fel 300mg-osat akkor még nem voltam terhes. az lenne a kérdésem hogy ezt bevehetem e hogy lehuzza a gyulladást vagy esetleg Ben-u-ron-nal próbálkozzak?
Köszönöm előre is.
2007-10-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Heni!

A terhesség alatt, amennyiben lehet tartozkodni kell a gyógyszerszedéstől, ezért orvosi javaslat nélkül semmilyen gyógyszer ne kezdjen el szedni. Legjobb, ha felkeresi fogorvosát.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Krisztina Tisztelt Doktornő!
Májusban vetettem le a spirált,azóta 42-45 naponta menstruálok.UH.vizsgálatom negatív,a cisztát kizárták.Kezelőorvosom szerint nincs tüszőrepedés,ez okozhatja a zavart.Norcolut tablettát kaptam,amit 3hónapig a ciklus 12.napjátol a 21.-ig kell szednem.Kérdésem az lenne,hogy a tabletta csak a menzesz beállítására jó,vagy a peteérést is rendezi?A kezelés alatt ill.utána teherbe eshetek?
Köszönöm válaszát:Krisztina
2007-10-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Krisztina!

A Norcolut, a menses rendszerezése mellett a peteérést is helyre állíthatja. A peteérés az előző menstruációs ciklus utolsó napjaitól indul. A Norcoluttal a ciklus második felében hiányzó progeszteron hormont igyekszünk pótolni, vagyis a normál menstruációs ciklust próbáljuk modellezni.
A kezelés alatt és után is teherbe eshet.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gál Adrienn Tisztelt Doktornő!
A kérdésem a következő lenne:
2007.09.17.-én volt az utolsó menszeszem.Általában 28-29 nap telik el a két vérzés között.
Most még a mai napig nem jött meg!Csináltam tesztet ami pozitiv lett.
Ezután felkerestem egy orvost aki ultrahangon semmit nem látott. A papírra az alábbit írta
Homogen szerkezetu uterus, 40mm átmérőjű.Kórós képlet a kismedencében nem látható.
Az orvos azt mondta nem vagyok terhes de a menszeszem azóta sem jött meg!

Nagyon félek hogy esetleg méhen kívüli terhességem van!

Ilyen esetben mit lehet tenni?
Mi a kimaradás oka???
2007-10-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Adrienn!

Elképzelhető, hogy egy olyan stádiumban készült az ultrahang, amikor még ultrahanggal nem volt felfedezhető a terhesség. Körülbelül az elmeradt mensest követően egy héttal látható ultrahanggal a petezsák. Amennyiben továbbra sem jelentkezik mensese, mindeképpen keresse fel nőgyógyászát ismételten
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Diána Tisztelt Doktor Nő!

Szeretnék érdeklődni, hogy terhesség alatt mennyi a megengedett c vitamin mennyisége?

Köszönettel:
Diána
2007-10-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Diána!

Nincs különbség a nem terhes állapothoz képest. A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Csak a szükséges mennyiség marad meg a szervezetben, a többi eltávozik.
2007-10-25

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Tisztelt Doktor Nő!

8 hetes terhes vagyok,szeretnék csináltatni 3d vagy 4d ultrahangot, a kérdésem az volna, hogy a kettő között pontosan mi a különbség? Melyik alkalmas arra, hogy az esetleges rendellenességeket kiszűrje? Hány hetes kortól ajánlott elvégeztetni?

Várom válaszát!

Köszönettel:
Judit
2007-10-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

A 3d a 3 dimenzióra, vagyis a fényképszerű ábrázolásra utal. Vannak olyan készülékek amelyek csak fényképet tudnak előállítani az elkészített 2 dimenziós ultrahangos képek alapján, ezzel ellentétben a 4d ultrahangnál a "4. d" az időre utal, vagyis a baba mozgása is követhető, mert folyamatosan készülnek a felvételek.
A "hagyományos" 2d-s ultrahang is alkalmas egy gyakorlott szakember kezében a rendellenességek kiszűrésére.
A 3d/4d-s ultrahang a terhesség bármelyk időpontjában látványos. A korai terhességi korban a magzat egészben látható, később a 28-30. héten már jól látható a baba arca. a 34-35.héttől a magzatvíz relatíve kevesebb a magzat nagyságához képest, ezért nehezen lehet képet alkotni ekkor már a babáról.
2007-10-24

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Cili Kedves Erika!

Augusztusban 3 és fél hétig folyamatosan menstruáltam,utána szeptember első 3 napján nem,utána megint 10 napig.
Most 2 hete késik ha normálisan számolnám ki.

Idegeskedtem sokat,túl is terheltem magam kicsit sporttal,gyógyszert is szedek (lindynette 20,3 éve),meg nyáron lehet a nagy kánikula is közrejátszott,mert Afrikában voltam egy hónapot,folyamatos 45 fokban.

Most megint utaznom kellene,de fogalmam sincs így mire számítsak,hogy tervezzem az utazásom.Nagyon ideges vagyok emiatt,hamarosan döntenem kell az indulásról és szeretném azt az egy hónapot menstruáció-mentesen tölteni.

Mit tegyek,mit javasol?
Köszönettel,Cili
2007-10-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Cili!

A vérzészavarnak nagyon sok oka lehet. Az Ön által említett fogamuásgátló tabletta mellékhatása is lehet, főleg, ha nem sikerül rendszeresen szedni, illetve valamilyen felszívódási zavar, például hasmenés következtében nem szívódik fel a szervezetből.
Nőgyógyászati eltérés, akár gyulladásos elváltozás is okozhat elhúzódó vérzést. Ezért mindeképpen jónak tartanám, ha felkeresné nőgyógyászát.
2007-10-24

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Kelemenné Kovács Réka 2007-10-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Réka!

Ne haragudjon, hogy az Ön által leírtakat nem jelenítettem meg. Úgy gondolom kérdése inkább személyes megbeszélést igényelne, amennyiben még problémája nem oldodott meg és úgy gondolja segíthetek kérem keressen meg személyesen.
2007-10-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Újra Edit Kedves Doktornő!
Évente, rendszesen járok méhnyak rákszűrésre (46 éves vagyok).Ma voltam az esedékes 1 éves szűrésen (tavaly dec.ben voltam utoljára), azzal a panasszal,hogy aug.26. óta nem jött meg.Az orvos megnézett uh-gal,és talált egy férfiökölnyi miómát a méhemen és számos cisztát a petefészkeimen (mindkettőn).Azt mondta,teljesen ki kell pakolni,nehogy rosszra forduljon a dolog, mons kb.95%, hogy nem rosszindulatú. A kérédem az,hogy tényleg 1 év alatt képes egy mióma ekkorára nőni? Vagy tényleg lehet,hogy rosszindulatú? Tavaly semmi bajom nem volt. Nyoma sem volt miómának, p2 negatív volt a leletem,most meg ezzel kell szembesülnöm. Vagy 46 évesen fél évente kellett volna orvoshoz mennem? Ez a nagy mióma semmilyen tünetet nem okozott,ahoz kívül, h.nem jött meg. Teljesen el vagyok keseredve. Lehetek én még egészséges? Vagy nézzek szembe a legrosszabbal?
Köszönöm szépen türelmét, válaszát!Tiszetettel: Edit
2007-10-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Edit!

A myoma egy jóindulatú elváltozás, amely hormonális (ösztrogén) hatásra viszonylag rövid időn belül is nagyot tud növekedni. Általában a változókor előtt okoz problémát. A petefészek cisztas elváltozására mindenképpen érdemes figyelni, nehogy rosszindulatú elváltozás legyen.
Tudom egy nőnek lekileg nagyon megterhelő, ha hirtelen egy nagy műtét szükségességével szembesül, de ha orvosa ezt javasolja, amit a myoma nagy mérete is indokolhat, mindeképpen fogadja el tanácsait.
2007-10-23


Elejére   « előző | 241 / 281 | következő »   Végére