Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 241 / 301 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ŕgnes Kedves Doktornö! Szeretnčk Önnek Nagyon Boldog Karŕcsonyi Ünnepeket kivŕnni čs megköszönni hogy segiteni probŕl minden nönek aki ir ide!
Boldog Karŕcsonyt!!
2007-12-20
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ágnes!

Köszönöm kedves szavait!
Kellemes Ünnepeket Önnek is!
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Anna Kedves Doktor Nő!
Régóta tervezzük a férjemmel a második gyereket, de nem akar sikerülni már több mint egy fél éve. A mostani menstruációm két napot késett ezért vettem egy tesztet amin a második csík nagyon halványan de megjelent viszont másnap sajnálattal tapasztaltam hogy megjött a havim. Ön szerint mi történhetett?
Válaszát előre is köszönöm!
Anna
2007-12-20
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anna!

Elképzelehető, hogy megtermékenyült a petesejt, esetleg be is ágyazódott, azonban valami oknál fogva nem tudott tovább fejlődni a terhesség. Ez vizsonylag gyakran fordul elő, sokszor még terhességi teszttel sem bizonyított a terhesség.
A fél év miatt még ne aggódjanak! Ha van már gyermekük biztosan fog ismélten sikerülni. Általában egy év rendszeres házasélet mellett várható a terhesség létrejötte.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Aranykovács Szilvia Kedves Doktornő. Van egy 13 éves lányom és az a problémánk, hogy nem indult még fejlődésnek a melle, vagyis kb. 1,5 éve ugyan ekkora mint most. Az egyik már egy kicsit meg van duzzadva a másik viszont egyáltalán nem nővekszik.Szeméremszörzete és hónaljszörzete is van már, a menszesze még nem jött meg. Attól tartunk, hogy valamiféle hormonális probléma lehet az oka. Mit tanácsol? 2007-12-20
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szilvia!

Vannak olyan kislányok, akiknél a fejlődés egy kicsit később indul meg. Amennyiben megnyugtatja Önöket, esetleg keressenek fel egy gyermeknőgyógyászati ambulanciát.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Edit Kedves Erika!

Olyan problémám van, hogy egy szép téli vakációra és nagyobb utazásra készülök, de úgy tünik pont akkor fog megjönni a menstruációm, annak összes kellemetlenségével együtt, amit nagyon szeretnék elkerülni. Fogamzásgátlót nem szedek, a menstruációm ha pontos, 27én jön meg, én pedig másnap utaznék el 10 napra. Tudna valamit javasolni esetleg, amivel előrehozhatnám vagy eltolhatnám a ciklust. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm.
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Edit!

A menses eltolása hormont tartalmazó készítménnyel lehetséges, azonban az is előfordulhat, hogy nemcsak a jelen ciklusára lesz kihatással, hanem a következő menseseit is befolyásolja.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Tisztelt Doktornő!

A problémám a következő. Szeptember óta állandóan visszatérő hólyaghuruttal "kűzdök".Az urológus elküldött hasi UH-ra,ahol nőgyógyászati gondot találtak.
Idézem:"a jobb petefészeknek megfelelő helyen31x22mm-es echodus szerk.képlet látható." Nem tagadom megijedtem,főleg,hogy a dr.nő is elég negatív volt. Egyből elmentem hüvelyi UH-ra,ahol az orvos polycystas petefészket állapított meg.Azt mondta nincs teendő,ez alkati kérdés,esetleg félévente ellenőrzés.Utánanéztem interneten,és nem igazán nyugodam meg. Ekkor megtaláltam Önt,aminek nagyon örültem,mert láttam,hogy ez az egyik "kedvenc" szakterülete.Kérem írja meg a véleményét.
Válaszát előre is köszönöm!
Marianna
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Marianna!

Az echodus szerkezetű képlet sokmindenre utalhat, de a polycystas petefészkeket nem így szoktuk jellemezni, tehát elképzelhető, hogy az Ön esetében két külön dologról van szó. Ezt az adatok alapján nem tudom megítélni.
A polycystas petefészek ultrhang képe viszonylag gyakori lelet, a nők 20-25 %-nál látható. Az esetek túlnyomó többségében nincs jelentősége. Az esetek körülbelül 5-7 %-ban ez az ultrahang lelet az egész szervezetet érintő hormonális eltérésekkel is párosul, ennek következtében rendszertelen menses, a peteérés hiánya figyalhető meg. Gyakran fokozott szőrősödés, túlsúly, pattanásos bőr is társul hozzá. Ezekben az esetekben érdemes kezelni a betegséget.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
erzsike21 Tisztelt Doktornő!
Nekem van egy kis problémám!6 hónapos terhes voltam amikor sajnos meg kellet szakítani!Rá egy hónapra újra teherbe estem de sajnos azt se tudtam megtartani4szegeden műtöttek és azt mondták hogy ettől eltekintve lehet gyerekem!ha nem lehetne ez már kiderült volna a 2 műtét után?és az
ilyesmit közlik az anyukával az orvosok?
most pedig késett a mensesem 5 napot.amikor megjött sokkal erősebb volt a kelleténél.Volt olyan reggel amikor éhesen ébredtem meg émelyegtemInem bírtam elszívni 1 szál cigit sem.Ez utalhat terhességre?A műtéteim 2,5 éve voltak!Válaszát előre is köszönöm!
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erzsike!

A két terhesség megszakítás ellenére minden esélye meg van, hogy gyermeke legyen. Általában a terhességmegszakítás nem befolyásolja a későbbi terhességeket.
A menses késése, majd a bőségesebb menses, illetve az egyéb tünetei alapján elképzelhető, hogy terhesség állt fenn, azonban ezt utólag bizonyítani nem lehet.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
bernadett köszönöm a válaszát kedves doktornö.még egy olyan kérdésel fordulok önhöz 2007 január 16án szültem normális dolog még nem állt be a menzeszem mivel 33 vagy 38napra jön meg.még egy kérdés császárral kellett szülnöm sajnos elindititák de nemtudtam megszülni a babámat mert nagy volt a baba nekem viszont szük volt a medencém téraránytalenság volt van közze hozzá hogy a menszeszem ilyen hosszu idöre jön meg-másodikat is császározni fogják mivel az elsö is uy volt nagyon köszönöm és nagyon örültem hogy kaptam az elözö problémára választ várom erre a kérdéseimre is válaszát. 2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Bernadett!

Ha még szoptat, akkor nem is várható a rendszeres menses. Az is előfordulhat, hogy a szülés után kicsit másként alakulnak menstruációs ciklusai, mint a szülés előtt. Ha már abbahagyta a szoptatást és ennek ellenére rendszertelenek mensesei, esetleg hormontartalmú készitményekkel meg lehet pőrobálni rendezni.
A császármetszés nem befolyásolja a menses rendszerességét vgyis nincs összefüggésben a két dolog.
Az első császármetszés után kicsit nagyobb a valószínűsége az ismételt császármetszésnek, azonban egy kisebb babát lehet, hogy spontán is meg tud szülni a legközelebbi alkalomkor.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
DGyöngyi Tisztelt Doktornő!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz.
Kb. 2 hónapja abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését (már több éve szedtem, folyamatosan), anyagi okok, nem gyermektervezés miatt.
Azóta rendszertelen a vérzésem. Több, mint egy hónapja folyamatosan vérzek (nem erősen, kb. napi 3-4 tampont használok el), ami nem tudom, miért van, soha nem volt ilyen problémám.
Orvosnál még nem jártam, de most már aggaszt a dolog.
Ön szerint mi lehet a háttérben?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel: D. Gyöngyi
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Gyöngyi!

A fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően előfordulhatnak vérzészavarok. Azonban ez a több hete tartó vérzés, még ha nem is nagy mennyiségű mindeképpen szükségessé teszi a nőgyógyászati vizsgálatot. Állhat egy hormon eltérés a hátterében, egy petefészek ciszta, gyulladásos probléma, de jó-, illetve roszzindulatú daganat is okozhat folyamatos vérezgetést. Mindenképpen keresse fel nőgyógyászát.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Petra Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő lenne, 6hét 2 napos terhességnél az UHon egy 13,3mm petezsák látható, embrió nélkül. Ez a méret ill. hogy a embrió még nem látható normális értéknek mondható?
Ha igen, akkor embrió hány hetesen látható a petezsákban?
Köszönöm a válaszát!
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Petra!

A 13 mm-es petezsák körülbelül egy 5 hetes terhességnek felel meg, vagyis néhány nappal elmarad a petezsák mérete a számított terhességi kortól. Ez előfordulhat, mivel a petesejt megtermékenyítésének pontos időpontja legtöbb esetben nem ismert, előfordulhat, hogy rendszeres 28 napos ciklus mellett is csak a középidő után jön létre a terhesség. Ha szabályos jelenleg a petezsák. Semmi ok az aggodalomra, 10-14 nap múlva érdemes megismételni az ultrahangot, azon már biztos látható lesz az embriós és a szívmüködése is.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Ibolya Tisztelt Doktornő!

Szeretnék érdeklődni, hogy a magzat szempontjából a herpes milyen hatással van an-e egyáltalán? Válaszát előre is köszönöm, Ibolya
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Ibolya!

A terhesség alatti herpes fertőzés a magzat szempontjából nem jelent veszélyt. Azonban ha a nemi szervek herpeses megbetegedéséről van szó és ez közvetlenül a szülés előtti hetekben jelentkezik, akkor a szülés módját befolyásolhatja.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Andi Kedves Doktórnő!

Azt szeretném kérdezni, hogy mitől lehet a folytonos folyás? Mert már nagyon idegesít. Mióta elmúlt a menszeszem,azúta van ( már jó 2 hete). Mitől lehet ez? Mit kellene csinálnom? MIlyen gyógyszer vagy kenőcs kell rá?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andi!

Ha úgy gondolja, hogy hüvelyi folyása kóros mennyiségű, kérem keresse fel nőgyógyászát. A fertőzés többféle eredetű lehet (például gomba vagy baktriális), ennek megfelelően különböző kezelésre lehet szükség.
Egyébként minden nőnél teljesen egészséges, hogy van egy bizonyos mennyiségű folyás, amely színtelen vagy fehéres, szagtalan, a fehérneműn megszáradva sárgás színű.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Anita Kedves Doktornő!
30 éves vagyok, évek óta nem szedek fogamzásgátló tablettát, mostanában pedig ritkán élek nemi életet. a ciklusom elég rövid, kb 24-26 napos (régebben 28 volt)- a kérdésem az lenne, amennyiben pár napon belül megjönne, kitolhatom-e pár nappal, pl. tablettával(triregol), vagy más módszerrel? Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
2007-12-19
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anita!

Ha a napokban várja mensesét és most nem szed fogamzásgátló tablettát, akkor sajnos most nem tudja már eltolni mensesét. Ha még legalább egy hét lenne a mensesig, akkor esetleg van olyan gyógyszer, mellyel meg lehet próbálkozni. Azt viszont tudnia kell, hogy ezek mind hormon tartalmú tabletták, melyeknek a következő ciklusra is lehet hatásuk. Rendszeresen szedett fogamzásgátló tablettával esetleg a menses eltolható pár napot.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gombás Zoltánné Jóestét kívánok.Lenne egy fő kérdésem kisebbik fiamat 8 hónapos koráig szoptattam,a tejem a mai napig sem apadt el pedig karácsonykor lesz 2 éves,ha megnyomom a mellem még mindig jön belőle tej.A 2.terhességem alatt cukorbeteg is lettem,ezt terhesség alatt sikerült stabilizálni,azóta csináltattam cukor terhelést az jó lett.Szülés után nagyon nehezen tudtam egy kicsit lefogyni is.Március óta vérnyomás csökkentöt is kell szednem ,kicsit sokat vert a szívem.Válaszát előre is köszönöm.Emese. 2007-12-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Emese!

Néha kimutatható rendellenesség hiányában is előfordulhat kevés tejszerű váladékozás az emlőből. Nagyon fontos, hogy ne nyomkodja, mert az a tejtermelődés egyik ingere. Esetleg keresse fel nőgyógyászát, aki segít annak megítélésében, hogy ez egy teljesen normális állapot, szükséges valamilyen hormonvizsgálat vagy kezelés a problémájára.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
virág Tisztelt Doktornő!

Pajzsmirigy-alulműködésem van (TSH 6,2 ; prolaktin duplája a normálisnak; LH, FSH, PROG, tesztoszteron normális értéken belül). 2 hónapja szedek Letrox 50 tablettát. Eddig 32-42 illetve néha 20-24 napra szokott megjönni a menstruációm. A Letroxot a 28. napon kezdem szedni, 46 napra jött meg. Azóta elmúlt 50 nap és még nem jött meg. (nem vagyok terhes) Az endokrinológushoz 6 hét múlva van időpontom, a háziorvosom ma azt mondta szedjem a gyógyszert és ne foglalkozzak azzal, hogy nem jön meg. Tényleg ne foglalkozzak vele? Nem kellene sürgősen felkeresnem egy endokrinológust? Köszönöm válaszát. Virág
2007-12-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Virág!

Ha menses nem jelentkezett, összefüggésbe lehet az Önnél fennálló endokrinológiai eltéréssel is, de emelett nagyon sok nőgyógyászati ok is lehet.Esetleg keresse fel nőgyógyászát.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Tisztelt doktornő!
Szeretném a tanácsát kérni.
25 éves vagyok, 7 éve szedek fogamzásgátlót és még nem voltam terhes, menstruáciom rendszeres. 2 hónappal ezelőtt a nőgyógyászom méh és jobb oldali petefészekgyulladást állapított meg, folyásom nem volt, csak vizelési inger és erős alhasi fájdalmak (a doki csak megnyomkodta a hasam, mást nem csinált) felirt nekem Doxycilint amit 1 hétig szedtem, az alhasi fájdalom megmaradt ezért 1 hétig gyulladás csökkentőt szedtem. Az alhasi ultrahang negatív. Menstruáciomkor enyhe vérzésem és erős alhasi görcseim vannak. Az akkori párom bejelentette hogy chlamydiás lett. Nekem sajnos időm nem volt a dokimhoz elmenni de telefonban azt mondta szedjem a Doxycilint még 1 hétig mert lehet az okozta a fertőzést. De az alhasi fájdalmak nem múlnak, olyan mintha egy nehéz súly nyomná a méhem, sőt van hogy együttlétkor vérzek is. A gyógyszertárban kapható chlamydia tesztet már megvettem, de 3 hét mire választ kapok, ez már 1,5 hónapja megy így és félek a szövödményektől, meddőségtől. Mit tudok tenni mig az eredmény megérkezik? Szedjem tovább a Doxycilint, attól nem lehet baj?

Válaszát előre is köszönöm...
2007-12-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kérdező!

A legtöbb, amit jelen esetben tud tenni, hogy tovább szedi a Doxycyclint, ugyanis az hatásos gyógyszere a Chlamydia fertőzésnek, ha nincs egyéb ellenjavallat, akkor ez az elsőként választandó gyógyszer.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Anna Tisztelt Doktornő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy fogamzásgátlót szedek, egy hónap múlva - két éve és csekély mértékű ugyan, de vérzés jelenkezett úgy, hogy még van a havi adagomból négy szem. Már ez előző hónapban is korábban jött meg két nappal, de akkor már beszedtem rendesen az egész levél gyógyszert. A nőgyógyászom említette, hogy két év folyamatos szedés után szünetet kell hagyni, lehet hogy ezt jelzi a szervezetem? Ráadásul fájdalmaim is vannak, teljesen olyan mint amikor menstruáció előtti fázisban vagyok.

Válaszát előre is köszönöm!
2007-12-18
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Anna!

Előszokott fordulni, hogy fogamzásgátló tabletta hosszabb szedése után vérzészavar jelentkezik. Ilyenkor vagy másik tablettára érdemes áttérni, vagy érdemes szüneteltetni átmenetileg a tabletta szedését. Egyébként a kis hormontartalmú tabletták hosszabb ideig is szedhetőek, mint 2 évig folyamatosan.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Dina Pco szindrómám van, amire 3*1000 mg Mercformint szedek 10 hónapja.Októberben átestem egy laparoskópiás műtéten, ami spontán peteérést eredményezett. Mindkét petevezetőm átjárható.Ebben a ciklusban 2*1 clostit kellet szednem 5 napig,eredménye több tüsző,a adomináns 22mm. sajnos a nyálkahártyám csak 6,5mm.Számíthatok terhességre, képes az embrió megtapadni ilyen vékony nyálkahártyában? 2007-12-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Dina!

A terhesség létrajöttét nagyon sok minden befolyásolja, még akkor is ha érett tűszőt sikerül azonosítani a ciklus középidejében, átjárhatóaka petevezetékek, és a férje is rendeben van andrológiailag. Egyik fontos tényező a méhnyálkahártya vastagsága. Egyes leírások szerint 10 mm feletti endometrium vastagság esetén van meg az igen nagy valószínűsége, hogy a megtermékenyített petesejt be tud ágyazódni. Ennek ellenére, néha vékonyabb nyálkahártya mellett is látunk terhességet. Sőt a terhességek jó része úgy foga, hogy előtte a méhnyálkahártyát nem méregetjük. Sajnos a Clostilbegytnek negatív hatása van a méhnyálkahártyára.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Péter Kedves Doktornő!

A feleségem 6 hetes terhes. Első alkalommal a menstruáció elmaradását követően 6 nappal -tudom elég korán, dec. 8-dikán- kerestük fel nőgyógyászunkat, aki hüvelyi ultrahangot elvégezve egy 5 mm-es petezsákot látott. A mai napon ismét ultrahangon voltunk, ahol a petezsák mérete már 16 mm és első ránézésre üres, majd egy kicsit tüzetesebb vizsgálódás során már kivehető volt a szikhólyag, de még embrió nem látható.Majd ennek megörülvén kedves nőgyógyász főorvosunk - akivel hozzáteszem nagyon jó és bizalmas orvos-"beteg" kapcsolatunk van - hosszas nagyítgatás és vizsgálódás során már némi szívhangot is kimutatni vélt. Elsőként csak színes piros és kék foltokkal magyarázta nekem, hogy ezek a szívműködést jelzik, majd megpróbálta meghallgatni is ami elég nehezen sikerült és megjegyezte, hogy van némi szívhang is de ő egy kicsit lassúnak találja, de fel a fejjel majd a következő ultrahangon találkozunk. Hát ez lenne az én nagy problémám. A következő ultrahang vizsgálatra dec. 27-dikére vagyunk előjegyezve, de addig nagyon sokat idegeskedhetünk még. Szóval ez a lassúnak vélt valamicske szívhang jelenthette volna más megfogalmazásban azt is, ahogy már számtalan internetes fórumon olvastam, hogy az ultrahang vizsgálatot végző orvos még csak úgy fogalmaz, hogy "szívhang sejthető"? A történetünkhöz hozzátartozik az is, hogy ez a feleségem második terhessége, ugyanis az előzőt ez év márciusában 18 hetesen súlyos fejlődési rendellenesség miatt (spina bifida) indukált vetéléssel befejezték a debreceni klinikán. Tehát ebből kifolyólag sajnos mi már a legkisebb bizonytalanság hatására is rettegünk, tudom nem szabad így felfogni és a múlton rágódni, de ugye ezt embere válogatja. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel: Péter
2007-12-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Péter!

Sajnálom, ami előző terhességükkel történt.
Ha december 8-ai ultrahangon 5 mm-es volt a petezsák, akkor még a rá 10 napra elvégzett ultrahangon nem lehet egyértelműen látni a szívmüködést. Biztonsággal a szívmüködés, a terhesség 7-8. hetében látható, persze ez ultrahang felbontásától is függ.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Mariann Tisztelt Doktornő!
December 1-jén menstruáltam utoljára. 16-án minimális vérzés jelentkezett, ami fél napig tartott és még aznap ájulás közeli állapotba kerültem (fülzúgás, elszürkült minden). Napok óta derékfájással ébredek és minimális alhasi fájdalmaim vannak (menstruációt megelőző érzés). Egyéb tünetet nem tapasztaltam, de ezek együttes fennállása miatt gondoltam terhességi tesztre. Kérdésem az, hogy mikortól lenne érdemes tetszet végeznem?
Köszönöm válaszát!
Mariann
2007-12-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Mariann!

A december 16-iai vérzés nagy valószínűséggel a peteérést jelezte. A derékfájást, alhasi fájdalmat nagyon sok minden okozhatja, nem feltétélenül a terhesség jele.
Ha a decenber elejei mensese normális mennyiségű volt, akkor a következő menses elmaradása előtt nagy valószínűséggel nem érdemes terhességi tesztet végeznie. Az esetek nagyon csekély részében fordul elő, hogy a terhesség megfoganása után jelentkezik a normál menses.
2007-12-28

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
andi Kedves doktorno!
Egy olyan kérdésem lenne Onhoz, hogy a terhesség alatt a magzat elkapahat e úgy valami betegséget, ha az anya nem ezt kapta el. Pl. a bárányhimlot úgy, ha az anya nem lett bárányhimlos, csak kapcsolat volt a vírussal? Vagy a picit védik az anya ellenanyagai?
2007-12-17
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Andi!

A magzatot azon fertőzések vezsélyeztetik, amelyeket az anya terhessége során elkap és a kórokozó átjut a méhlepényen.
Az ellenanyagok egy része ugyszintén átjut a lepényen, ezáltal egy bizonyos védelmet nyújt a fejlődő magzat számára.
2007-12-28


Elejére   « előző | 241 / 301 | következő »   Végére