Kérdezz-felelek


Nevem:

Kérdésem:


Elejére   « előző | 241 / 274 | következő »   Végére

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Katta Kedves Doktornő!
Problémám volt az előző fogamzásgátlómmal (Harmonet), ezért a rendelőben az orvos (nem saját orvosom...)egy újat írt fel, de csak annyit mondott, a 7 napos szünet utáni 8. napon kezdjem, mintha a régit folytatnám. Viszont jelenleg a gyulladásomat is valószínűleg ez a régi gyógyszer okozta, így nem szívesen vezsem be a hátralévő 6 darabot, utána jönne a szünet. Mit tegyek?Vegyem bevasárnapig, hogy elfogyjon a rgéi és tartsam meg a szünetet, ami után kezdhetem az új gyógyszert, vagy hagyjam most abban (09.25.) és a szünetet is tartsam be? A válaszát előre is nagyon hálásan köszönöm!
2007-09-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Katta!

Mindeféleképpen a jelenlegi fogamzásgátló tablettát szedje végig. Ha elfogy tartsa meg a 7 napos szünetet, majd kezdje az új tablettát.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
t. T. doktornő!
egyiknap voltam nőgyógyásznál, hogy fölírassak fogamzásgátlót, de nem irt föl nekem meg túl sovány vagyok. 165cm és kb 45kg. de mondtam neki h már több éve ennyi a súlyom és nem tudok egy 1kg se fölszedni. tényleg nem irhat föl vagy csak lusta?
súlyom nem biztos h mindig 45 de 42-46kg között sokott lenni. azt mondta h csak akkor ir föl ha 52kg leszek, de én még soha nem voltam annyi és nem tudok sehogy se hizni... :(
2007-09-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves T!

A fogamzásgátló tabletták felírása felelősségteljes orvosi feladat. Min minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai és komoly problémát is jelenthet. Sokkal egyszerűbb felírni egy tablettát kérdés nélkül, mint valakit megvizsgálni és részletesen kikérdezni. Amennyiben a kollega nem írta fel úgy gondolom megalapozott oka volt és nem lustasságból tette.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Kriszti Kedves Doktornő!

A férjemmel babát tervezünk,de sajnos eléggé hosszú ciklisaim vannak. Most úgy néz ki a hőgörbe alapján,hogy a 34.napon volt a peteérés. A férjem elkapta az influenzát,de már kilábalóban volt. A kérdésem az lenne,hogy a bacilusok a spermában is megtalálhatók? És ha létrejön a terhesség áthat-e a babának?

Köszönöm as választ!
2007-09-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Kriszti!

A spermiumok képződése 90 napot vesz igénybe, vagyis a jelenleg érett spermák 3 hónappal ezelőtt indultak fejlődésnek. A felsőlégúti megbetegedések, általában nem befolyásolják a fogamzást. Nőknél már nagyobb jelentősége van, ugyanis már hőemelkedés is gátolhatja a beágyazódást.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Zsu Tisztelt DoktorNő!

Ez az első fogamzásgátló nélküli hónapom és a párommal megszakított közösülést alkalmazunk. A ciklusom 19. napjánál tartok. Pár napja erős menses szerű alhasi fájdalmaim vannak erős fehér szagtalan folyás kiséretében. Sokat olvasgattam neten és azt találtam hogy a megnövekedett fehér folyás lehet a terhesség egyik jele is.. A kérdésem az lenne hogy mitől lehetnek nekem ezek a tünetek? Tudom hogy messziről nehéz ebben segíteni de remélem valami támpontot tud nekem adni. Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel: Zsu
2007-09-25
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Zsu!

A fehér folyás, illetve az alhasi görcsök gyulladás jele is lehet, ezért mindebnképpen azt ajánlanám keresse fel orvosát.
Általában rendszeres menstruáció esetén a 14. napon érik meg a petesejt, és ettől számított 4-5. napon kezd el beágyazódni a méhnyálkahártyába. Nem szokott ez alhasi fájdalommal járni. A nyákos fehér folyás a nyákcsap kilöködése is lehet, amely a peteérést előzi meg. A peteérést ugyancsak kísérheti alhasi görcsös fájdalom. Esetlegesen ez a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően a 19. napon is jelentkezhet.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gábor Kedves Doktornő!
a baránőmröl kiderült,hogy terhes (megcsinált 1 tesztet).
És nem tudom mikor történhetet meg a dolog,mert ebben a honapban nem védekeztünk,mit tudunk ilyenkor tenni?
lehet ilyenkor még ilyenkor valami tablettát beszednie?
köszönöm mielöbbi válaszát.
Gábor
2007-09-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Gábor!

Általában a ciklus közepén van peteérés, tehát ilyenkor a legnagyobb a valószínűsége a megtermékenyülésnek. Természetesen ettől eltérő is lehet.
Nem tudom, milyen tablettára gondol. Ugyan levelébvől nem derült ki, de feltételezem nem szeretnék megtartani a terhességet, ezért teszi fel ilyen formában a kérdést. Magyarországon a terhesség megszakítás egyetlen törvényes módja a családvédelmi szolgálat engedélyével történő műszeres beavatkozás, amelynek során eltávolítjuk a terhességet a méhüregéből.
A későbbiekben ajánlanám, amennyiben nem szeretnének gyermeket mindenképpen védekezzenek.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Erika Kedves Doktornő!

A párommal eldöntöttük,hogy babát szeretnénk. Kb.8 éve szedek fogamzásgátlót.Az lenne a kérdésem, hogy hány hónap kell ahoz,hogy kitisztuljon a szervezetem a fogamzásgátló hatása alól, hogy biztos ne legyen a babának semmi rendellenessége. /5 éve Harmonettet szedek./

Tisztelettel:
Erika
2007-09-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erika!

A fogamzásgátló már a szedés altt kiürül a szervezetből. Ezést nagyon fontos, hogy kis hormontartalmú tabletták esetén a szedés pontosan történjen. A fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően 3-4 hónap várakozást szoktam javasolni, utána nyugodtan lehet próbálkozni.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Gyöngyi Tisztelt Doktornő!

Sajnos a két menstruációs ciklusom között 22-23 nap van, ez rendszeresen így van. ( Pld: első nenszesz nap:06/23, a következő meszesz első napja: 07/16, a kettő idő között, 22 nap van.)
A rövid ciklusom ellenére, a Clostibegil, napi egy tabletta szedésével (5-9 nap) a 12. napon 07/04 a bal oldali ovariumban egy 23mm-es domináns tüszőt látott a nőgyógyászom az ultrahangon.
Tehát peteérésem van, aminek külön nagyon örülök hiszen a tablettából sem kellett 3*1-t szednem, de nagyon félek, hogy a teherbeesésnél a fenti rövid ciklus vetéléshez vezet, hiszen a petesejt nem tud beágyazódni rendesen.
7 évvel ezelőtt méyen tapadó lepényem a belső méhszájat elérte és a 26. héten megszületett a gyermekem, akit sajnos elveszítettem.
Ezért szeretném megkérdezni, hogy még mit tehetnék, hogy ne forduljon elő ilyen rettenetes eset. Félek, hogy a rövid ciklusom nem teszi lehetővé a terhességem kihordását.
Vagy nem kell aggódnom, mert a fenti ciklus még elfogadható?
Köszönöm a segítséget, tiszteletel: Gyöngyi
2007-09-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Gyöngyi!

A menstruációs ciklus középidejében végzett ultrahang, még nem egyértelmű bizonyítéka a peteérésnek. A peteérést követő 7. napon levett progeszteron szint meghatározásból egyértelműen kiderül, hogy van-e peteérés. A petesejt a megtermékenyítést, illetve a peteérést követő első hét végére ágyazódik be a méhnyálkahártyában. A rossz helyen való beágyazódásnak nem a rövid ciklus az oka.
Az Ön által írt adatokból persze nem lehet pontos diagnózist felállítani. Legjobb, ha nőgyógyászával megbeszéli a következő lépéseket.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
szikorane mennyibe kerül egy altalanos szürö vizsgalat?+ 2007-09-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szikoráné!

Ha OEP által finanszirozott szakrendelést keres fel, természetesen semmibe sem kerül a szűrés. A magánrendeléseknek különböző díjszabása van. Például nálam a magánrendelőben, egy vizsgálat 10000 ft-ba kerül.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Edit Tisztelt Dr-nő!
Afelől szeretnék érdeklődni,hogy létezik-e a Mirenával azonos fogamzásgáló spirál,amely olcsóbb?


Köszönöm válaszát!
2007-09-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Edit!

Tudomásom szerint jelenleg hasonló készítmény nincs forgalomba.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Szilágyiné Tisztelt Doktornő!
26 éves vagyok, 4,5 évig szedtem fogamzásgátló tablettát, aminek ez év májusában abbahagytam a szedését, mert hamarosan kisbabát szeretnénk. Problémám az lenne, hogy a gyógyszer abbahagyás után folyamatosan rövidül a ciklusom. A gyógyszer abbahagyását követő két hónapban maradt a 28 napos ciklus, de azóta mindig egy-egy nappal csökken . A legutóbbi 24 napos volt. Mi lehet ennek az oka ill. okoz -e ez valamilyen problémát, ha egyébként semmi más panaszom nincs?
Előre is köszönöm válaszát!
2007-09-24
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Szilágyiné!

A fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően előfordulhat, hogy néhány hónapig eltérő időben jelentkezik a menses. A 24 napos ciklus még elfogadható normálisnak. Amennyiben tovább rövidül ciklusa, illetve bármi egyéb fura dolgot észlel keresse fel nőgyógyászát.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Noémi Kedves Doktornő!
26 hetes terhes vagyok és még mindig látszik a baba bal szívkamrájában echogén fókusz az ultrahangon. 20 hetesen vették észre. Valóban ne izguljak ez miatt, vagy menjek más orvoshoz, aki esetleg beutal magzati szívultrahangra? Az ultrahangot néző orvos szerint semmi baja a babának, de én nagyon aggódom! Válaszát előre is nagyon köszönöm!
2007-09-23
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Noémi!

Ha eltérés látható az ultrahangon a szív körül, mindenképpen indokolt a magzati echocardiographia.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Nóra Kedves doktornő!

Nagy örömünkre babaát várok, ez még csak a 6. hét eleje. Semmilyen problémám nincs eddig, viszont szeretkezéskor vettem észre, hogy a méhszájam nagyon lent van, annyira, hogy nagyon kényelmetlen volt a szex, a páromnak is, így abbahagytuk. Normális, hogy ennyire lemegy?
Köszönöm a válaszát előre is!
2007-09-23
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Nóra!

Gratulálok a terhességéhez! A terhességgel a méh intenzív növekedésbe kezd, így helyzete is változhat. Nagy valószínűséggel csak átmeneti változásról van szó és a későbbiek folyamán visszatér az eredeti helyzetbe.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Judit Kedves doktornő! Köszönöm az előző kérdésemre a választ. A mai vizsgálaton az derült ki, hogy méhnyakrepedésem van, illetve méhszájsebem, állitólag a méhnyakrepedés abból adódik, hogy a szülésnél, amely 8 éve volt, nem jól varrt össze az orvosom, ezt azóta valóban nem vették észre más orvosok? Lehetséges ez? a panaszom a folyamatos vérezgetés, amelyre duphastont szedek, de még mindig nem rendeződött, valószinűleg a progeszteron hiány okozhatta az idei missed ab-ot, mennyi idő kell, hogy rendeződjön a progeszteron szint, ha tényleg méhnyakrepedés van miben befolyásolja a következő terhességet?
Köszönettel: Judit
2007-09-22
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Judit!

A méhnyakrepedése esetleg kis fokú is lehet, amelynek kisebb a avlószínűsége. A kisebb méhnyakrepedések nem szokták befolyásolni a terhesség kimenetelét. Nagyobb méhszáj repedést érdemes a tervezett terhesség előtt korrigálni.
A misseb ab okát általában nem tudjuk megmondani. Természetesen hormonális dolgok is okozhatják. Amennyiben vérezgetést progeszteron hiány okozza, az Ön által szedett gyógyszertől javulni fog. Amennyiben panaszai továbbra is fennmaradnak, a probléma okát tovább kell kereseni. Én 3 hónapig szoktam ajánlani a Duphaston szedését.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Őszidő 55 évesen végeztek nálam egy plasztikai műtétet, aminek következtében a hüvelyt olyan szűkre alakították,hogy alkalmatlanná vált a funkciójára. Minden orvos, ahol voltam azt mondta, a helyzet változtathatatlan. Kedves Doktornő! Tényleg nincs remény? 2007-09-22
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Őszidő!

Érdemes esetleg felkeresnie egy plasztikai sebészt, aki talán tud segíteni problémáján.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Őszidő 55 évesen végeztek nálam egy plasztikai műtétet, aminek következtében a hüvelyt olyan szűkre alakították,hogy alkalmatlanná vált a funkciójára. Minden orvos, ahol voltam azt mondta, a helyzet változtathatatlan. Kedves Doktornő! Tényleg nincs remény? 2007-09-22
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Őszidő!

Érdemes esetleg felkeresnie egy plasztikai sebészt, aki talán tud segíteni problémáján.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Vajdáné Puskás Erika Tisztelt Doktornő!

A következő problémával szeretnék Önhöz fordulni. A keresztlányom 19 éves és nem menstruál. Az orvos fogamzásgátló tablettát írt fel neki megoldásnak. Míg a gyógyszert szedte menstruációja volt, de komoly hízást okozott ezért abba hagyta így újból megszűnt a menstruációja. Az orvos laborvizsgálatot kért. A következő adatok mutattak eltérő eredményt a normálhoz képest:
Prolactin: 602,65
Testosteron: 3,79
Az orvos Bromocriptin-richter 2,5 mg gyógyszert írta fel napi 1 szem tablettát. A gyógyszertől rosszul lett a keresztlányom. Többször megpróbálta szedni de nem sikerült.
2007. februárjában történt ez a gyógyszer felírása, melyet említettem nem tudott szedni, nem történt semmi változás nem kapott másikat. Menstruációja egyáltalán nincs.
A Doktornő véleményét szeretném kérni a probléma megoldásában Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel: Vajdáné Puskás Erika

2007.09.22.
2007-09-22
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Erika!

Azt javasolnám a keresztlánya keressen fel egy tini ambulanciát, ahol megfelelő szakember fog foglalkozni a problémájával.
A prolaktinnak nem említette mi a mértékegysége. Ugyanis ha mIU/L akkor minimálisan tér el az eredmény a normál értéktől. Ha ng/ml, akkor elég magas és mindenképpen kezelést, illetve további kivizsgálást igényel. A magasabb prolaktin szintre nem a bromocriptin az egyetlen megoldás. Ha indokolot felírható másfajta gyógyszer is, aminek kevesebb a mellékhatása.
Fontosak lennének a további labor értékek is.
2007-10-03

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Dia Kedves Doktornő!
Meglehetősen furcsa kérdésem lesz.Kisbabát szeretnénk és minden együttlét alkalmával távozik valamennyi sperma a hüvelyemből.Probálunk olyan pozitúrákat felvenni ami ezt csökkenti,de így is elég sok kifolyik.Marad kellő mennyiség bent,ami elég a megtermékenyítéshez??
Válaszát köszönöm!
2007-09-22
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Dia!

Amennyiben férje spermium képe megfelelő nem gondolom, hogy a kifolyó sperma befolyásolná a teherbeesést.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
Marcsi Kedves Doktorno,

A ferjemmel hamarosan gyereket szeretnenk, de meg nincs megfelelo nogyogyaszom, aki segitsegevel szulnek.Meg a tervezes fazisaban vagyunk, s csak erdeklodnek, ha On lenne az orvosom, a szules melyik korhazban tortenne. Megtisztelo valaszat elore is koszonom, s bizom benne, hogy hamarosan fel tudom Ont keresni.
udvozlettel:Marcsi
2007-09-22
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Marcsi!

Köszönöm megtiszetlő levelét!
A kistarcsai Flór Ferenc Kórházban dolgozom, a szüléseimet is itt vezetm le.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
tímea Én csak azt szeretném kérdezni, hogy lyndinette20 tablettát szedek és a 21 szem tabletta beszedése után lehet e teherbe esni a 7 napos gyógyszermentes idő alatt? 2007-09-21
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Tímea!

Ha pontosan beszedte a tablettákat, akkor nyugodtan számíthat a fogamzásgátló hatásra.
2007-09-23

Vendég neve Vendég bejegyzése Kérdés dátuma
 
titlona! Kedves doktornő!
Kérdeztném, hogy várandósság 20 hetében milyen fájdalomcsillapítót vehetek be migrénes fejfájás esetén?
Tisztetellel és köszönöttel: Titlona
2007-09-21
 
Válaszoló neve Válasz Válasz dátuma
 
Cseh Erika Kedves Titlona!

Fájdalomcsillapításra Panadol vagy Algopyrin használható. Lehetőleg minimálisra kell csökkenteni a terhesség alatti gyógyszerszedést.
2007-09-23


Elejére   « előző | 241 / 274 | következő »   Végére